Kan het kwaad als je elke dag hetzelfde eet?
Dag 11Wie een gezondere levensstijl probeert aan te nemen, valt vaak terug op dezelfde soort voedingsmiddelen. Maar is dat wel slim om elke dag hetzelfde te eten? Sandra Bekkari beantwoordt vier vragen over gevarieerd eten op dag 11 van de ‘Start Gezond’-challenge en legt uit waarom variatie op het menu een goed idee is. “Het is de samenwerking van verschillende gezonde voedingsstoffen die zorgt voor een gezond succes.”
1. Waarom is gezond en gevarieerd eten zo belangrijk?
“Als jij je lichaam alles wil aanleveren dat het nodig heeft om optimaal te functioneren en gezond te blijven, dan is het belangrijk dat je niet alleen voldoende groenten en fruit eet, maar ook dat je daarbij voor voldoende variatie zorgt. Elke vrucht of groente levert je lichaam namelijk heel andere voeding- en plantenstoffen aan. Al die verschillende stofjes hebben hun eigen specifieke ‘taken’, binnen de ingenieuze machine die jouw lichaam is. Een appel bevat bijvoorbeeld quercetine dat onder andere goed is voor je hart en bloedvaten, terwijl een portie broccoli je sulforafaan aanlevert dat gunstig is voor de werking van de lever. Het is die samenwerking van al die gezonde voedings- en plantenstoffen samen die zorgt voor een gezond succes.”
Tip: “Variëren doe je niet enkel met groenten en fruit, maar liefst met alles op je bord. Wissel bijvoorbeeld ook noten, zaden en pitten af. Zo bevatten paranoten het meeste selenium (een krachtige antioxdant), terwijl walnoten eerder een rijke bron van omega-3 vetzuren zijn.”
2. Als je meer variatie breng in je voeding, merk je dat dan (snel) aan je lichaam?
“Wat je eet heeft zo’n grote impact op je darmflora dat je al na een paar dagen gezond eten een verschil merkt. Een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree of andere darmkwaaltjes kunnen dan heel snel verdwijnen. Je voelt je fitter, energieker en beter. Je darmflora beïnvloeden ook je mentaal welzijn sterk: meer variatie zorgt voor een beter humeur.”
Hoe gevarieerder je eet, hoe gezonder je darmflora is. De verschillende soorten goede bacteriën hebben verschillende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien.
“Het is wetenschappelijk aangetoond dat hoe gevarieerder je eet, hoe gezonder je darmflora is. De verschillende soorten goede darmbacteriën hebben verschillende voedingsstoffen (prebiotica) nodig om goed te kunnen groeien. Hoe gezonder en gevarieerder jij eet, hoe gezonder en gevarieerder jouw darmflora dus wordt. Belangrijk, want een gezonde darmflora is van onschatbare waarde voor een gezond lichaam, een energiek gevoel én een gezond gewicht.”
3. Hoe weet je of je voldoende verschillende groenten- en fruitsoorten eet?
“De natuur heeft het ons heel gemakkelijk gemaakt om voldoende te variëren met groenten en fruit. Je moet gewoon zoveel mogelijk verschillende kleuren eten. Elke kleur plantenstof heeft zijn eigen gezondheidseigenschappen. Hoe meer verschillende kleuren je eet, hoe gezonder je bezig bent. Een regenboog eten is dus écht niet zomaar een tof zinnetje, het klopt ook.”
Tip: “De blauwe plantenkleur is soms moeilijker op je bord te krijgen. In de winter maak ik dan weleens een smoothie met blauwe bessen uit de diepvries. Ik voeg nog wat extra vezels toe door te pimpen met havermout, zaden, pitten en/of chiazaadjes. Zwarte boontjes zijn ook een aanrader: goedkoop, een goede en lekkere vleesvervanger en boordevol anti-oxidanten.”
4. Heb je dan niet superveel overschotten van voeding als je zoveel varieert?
“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je thuis met een halve groente- en fruitwinkel aan restjes blijft zitten. Leg dus geen ‘sixpack’ appels of kiwi’s in je karretje, maar koop fruit per stuk. Neem geen kanjer van een bloemkool maar een kleintje. Koop vier wortels in de plaats van een hele zak. Restjes groenten kan je trouwens altijd blancheren en invriezen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Victoria Beckham eet al 25 jaar elke dag hetzelfde. Hoe (on)gezond is dat? 3 experten lichten toe: “Hoe extremer de keuze, hoe extremer het resultaat”
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
WEDSTRIJD. Win een exclusieve brunch met Sandra Bekkari! Wij schenken 5 duotickets weg
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?