© ATV

Fabrikant schuldig aan dood van havenarbeider Dominique (58), die door glazen vloer van kraan zakte

Antwerpen -

Kraanbouwer Cargotec werd schuldig bevonden aan de dood van havenarbeider Dominique Brams (58), die door de glazen vloer van zijn kraan zakte en te pletter sloeg. Cargotec moet de weduwe van het slachtoffer een schadevergoeding van 15.000 euro betalen.

vdaa

Dominique Brams werkte voor ATS, een bedrijf dat gespecialiseerd havenpersoneel levert aan grote terminaloperators als PSA Antwerp. De ervaren kraanchauffeur was op de fatale dag van 9 mei 2019 aan het werk op de Europaterminal in Zandvliet toen zijn collega’s vaststelden dat hij niet meer in de cabine van zijn straddle carrier zat. Hun collega en vakbondsafgevaardigde bleek dood onder zijn kraan te liggen.

Het arbeidsongeval dat aan Dominique Brams het leven kostte, schokte de havengemeenschap. Brams bleek immers door de glazen vloer van zijn tien meter hoge straddle carrier te zijn gezakt, iets dat zover geweten nog nooit eerder was gebeurd. “Dit soort straddle carriers wordt overal gebruikt. Iedereen gaat ervan uit dat de glazen plaat op de bodem van de stuurcabine sterk genoeg is om het gewicht van een havenarbeider te dragen”, zei de advocaat van de werkgever van de betreurde havenarbeider.

De glazen plaat in de stuurcabine van Dominique Brams bleek slechts 6 mm dik te zijn en kon nauwelijks 10 kilogram dragen. “Normaal gezien gebruiken ze dikkere glasplaten, die tot 380 kg kunnen dragen”, aldus een van de advocaten van de werkgevers. “De vraag is waarom de leverancier deze glasplaat heeft gelegd. De producent heeft ook nooit gewaarschuwd voor het feit dat de glasplaat niet sterk genoeg is.”

Opschorting

Het arbeidsauditoraat vervolgde kraanbouwer Cargotec en zijn bedrijfsleider, maar ook terminaluitbater PSA en werkgever ATS. Die laatste werd door de rechtbank over heel de lijn vrijgesproken, Cargotec werd wel schuldig bevonden. De rechtbank legt een boete van 48.000 euro op, met uitstel. Cargotec moet de weduwe van Dominique Brams een schadevergoeding van 15.000 euro betalen.

Tegenover havenbaas Jan V.M. van PSA en PSA weerhield de rechtbank één betichting: zij hadden nagelaten de bestelbon te laten nakijken door de preventie-adviseur van CEPA. De rechtbank kende hen de gunst van de opschorting toe, wat betekent dat de rechtbank hen schuldig acht maar geen straf oplegt. Anders dan wij eerder schreven werden zij niet veroordeeld voor onopzettelijke doding, omdat er geen causaal verband werd vastgesteld met hun fout.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen