© FVV

Binnenkijken in appartement met zicht op Gentse torens voor zo’n 340 euro per maand

Gent -

Een nieuwbouwappartement in centrum Gent met vier slaapkamers, een ligbad en een terras met uitzicht op de torens van Gent. Je betaalt er op de private markt al snel meer dan duizend euro huur per maand voor, maar in de Groene Briel is het voor de toekomstige bewoners nauwelijks meer dan de helft. Thuispunt Gent bouwde er zestig sociale woningen, die woensdag werden voorgesteld.

Fien Lakiere

Aan het Winston Churchillplein, in de wijk Groene Briel vlakbij het AZ Sint-Lucas, is een nieuwe sociale woontoren afgewerkt met zeven verdiepingen. Thuispunt Gent, de nieuwe woonmaatschappij waar onder andere WoninGent in opging, liet een versleten gebouw uit de jaren vijftig afbreken en bouwde er zestig nieuwbouwappartementen voor sociale huurders.

Geen designkranen, parket of een vaatwasmachine, maar wel een degelijk appartement in centrum Gent met een laag energiepeil, grote ramen en een klein terras. Zo zijn er 32 appartementen met één slaapkamer, een badkamer met douche, een basic keuken en een berging. Volledig afgewerkt, enkel een kookvuur, een koelkast en meubels moeten de huurders zelf voorzien. (lees verder onder foto’s)

Een vierslaapkamerappartement heeft een ruime leefruimte met een kookeiland.© fvv

Een badkamer met ligbad voor de grote appartementen, de kleinere hebben een douche.© fvv

Of wat dacht je van een appartement met vier slaapkamers, inclusief een badkamer met ligbad en twee lavabo’s? Zo zijn er tien voorzien, bijvoorbeeld voor een gezin met twee volwassenen en drie kinderen. De marktwaardes van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen 734 en 1.056 euro.

Huurders op een wachtlijst

De gemiddelde huurprijs die de toekomstige bewoners in het gebouw zullen betalen is 338 euro. Die hangt wel af van het inkomen van de sociale huurder. Zo wordt er vanaf 1 februari zowel een eenslaapkamerappartement verhuurd voor 272 euro als voor 539 euro per maand. Het bouwproject kostte ongeveer 9 miljoen euro, zo’n 150.000 euro per appartement.

“De oplevering van dit project is zeer belangrijk, omdat de meerderheid van de nieuwe bewoners kandidaat-huurders waren die op de wachtlijst stonden”, zegt voorzitter van Thuispunt Gent Marc Heughebaert. “Bovendien is zeer bewust een keuze gemaakt om extra aandacht te besteden aan woningen voor grote gezinnen, want daar is een grote nood aan.” (lees verder onder foto’s)

Wie hoog genoeg zit, heeft een prachtig zicht op Gent.© fvv

De nieuwe toren bestaat uit zeven verdiepingen aan appartementen. In de sokkel bevinden zich fietsenstallingen en technische ruimtes.© fvv

Het ontwerp van Osar Architects is gebaseerd op de woontoren op pijlers die in 2019 op die plek tegen de vlakte ging. Het gebouw was ontworpen door architect Jules Trenteseau, die ook enkele torens aan het Rabot en de Watersportbaan uittekende. Het naastgelegen gebouw aan de Tichelrei werd eerder gerenoveerd, het derde aan de Baviaanstraat wacht nog op renovatie of afbraak en heropbouw. Ook voor het omliggende parkje wordt een opknapbeurt voorzien.

Zo zag het oorspronkelijke gebouw eruit, dat in 2019 werd afgebroken.© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer