Politie Zone Antwerpen

Ex-drugsspeurder van Antwerpse politie veroordeeld voor het doorspelen van informatie aan drugscriminelen

Een voormalige drugsspeurder van de Antwerpse politie is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, omdat hij informatie doorspeelde aan drugscriminelen. Hij krijgt ook een boete van 8.000 euro.

De rechtbank van Antwerpen heeft een voormalig drugsspeurder veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan hij de helft effectief moet uitzitten. De man was hoofdinspecteur bij het drugsondersteuningsteam (DOT) van politiezone Antwerpen. Op vraag van drugscriminelen deed hij opzoekingen in de politionele databanken om te kijken of er onderzoeken liepen tegen hen. In totaal heeft hij 101 opzoekingen gedaan en daarmee 290.000 euro verdiend.

Sky ECC

De feiten kwamen vorig jaar aan het licht tijdens het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. De speurders hadden een groepschat gevonden waarin enkele opmerkelijke gesprekken stonden. Zo vertelde een deelnemer “Format” dat hij een politieman kende die tegen betaling opzoekingen kon doen. Hij maakte al jaren van zijn diensten gebruiken, klonk het. “Format” stelde daarbij voor om de gegevens van “Python” te laten checken, een andere deelnemer van de groepschat. Beide deelnemers waren bekend voor druggerelateerde feiten.

De politieman bleek de voorbije jaren stelselmatig opzoekingen te hebben gedaan naar zeker drie verschillende drugscriminelen. Hij werd in maart vorig jaar opgepakt en ontkende eerst alle feiten. In latere verklaringen gaf hij toe dat hij opzoekingen had gedaan. Naast de celstraf moet de ex-speurder ook een boete van 8.000 euro betalen. De drugscrimineel “Format” moet ook een boete van 8.000 euro betalen en moet vier jaar effectief in de cel.

Meest gelezen