Stafchef klaagt "Kamp Waes"-toestanden bij het leger aan, militaire vakbond pleit voor extern toezicht

Naar aanleiding van een brief van stafchef Michel Hofman over mistoestanden tijdens de opleiding van nieuwe rekruten bij het leger pleit de militaire vakbond ACMP voor meer extern toezicht. Naar analogie van het Comité I bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het Comité P bij de politie wil hij dat er een Comité M komt.

Van rekruten die met elkaar op de vuist moeten gaan of rekruten die 100 keer moeten pompen tot fysieke straffen gebaseerd op het tv-programma "Kamp Waes": in een interne mail die De Standaard en Het Nieuwsblad hebben kunnen inkijken, klaagt stafchef Michel Hofman serieuze mistoestanden tijdens de opleiding van jonge rekruten aan, waardoor te veel jonge mensen al meteen richting uitgang worden geduwd. Geen goede zaak op een ogenblik dat defensie duizenden nieuwe mensen nodig heeft.

Er is overigens een verschil met Kamp Waes, een tv-programma waarin de deelnemers allerlei zware proeven moeten afleggen om tot de special forces te worden toegelaten. Een rekruut bij defensie heeft daar strikt genomen niets mee te maken.

"Wij stellen vast dat meldingen die worden gemaakt niet altijd au sérieux worden genomen", zegt Yves Huwart van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) in "De ochtend". "Het gaat nochtans over de toepassing van wettelijke en reglementaire regels om mensen op een correcte wijze te omkaderen."

BEKIJK - "Waarom geen comité M?, zegt Huwart in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Maar Huwart vindt ook dat defensie hier te vaak rechter en partij is. "Als militaire vakbond pleiten wij al lang dat klachten extern zouden worden onderzocht, naar analogie met het comité i voor mensen met een veiligheidsmachtiging of het comité P bij de politie."

Huwart erkent dat onnodige fysieke straffen tijdens de opleiding sommige rekruten al meteen richting uitgang duwen, maar heeft ook enig begrip. "Er zijn ook verzachtende omstandigheden. Wij moeten heel veel mensen opleiden met een beperkt aantal kaderleden. Dat zijn ook geen evidente situaties op dat ogenblik." Al erkent hij dat het gaat om praktijken die niet wettig zijn.

Meest gelezen