Zuid-Afrika gaat militaire oefeningen houden met Rusland en China

Zuid-Afrika gaat volgende maand, in de Indische Oceaan voor zijn eigen kustlijn, militaire oefeningen houden samen met Rusland en China. Het is de tweede keer dat de drie legers samen opereren. Zuid-Afrika is een grootmacht in Afrika en heeft steeds geweigerd om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Voor Rusland en China vormt Zuid-Afrika een belangrijke partner vanwege de grondstoffen en de politieke invloed. 

Voor de oostkust van Zuid-Afrika, nabij de steden Durban en Richards Bay, zullen tussen 17 tot 27 februari militaire oefeningen gehouden worden. De oefening kreeg de naam "Operatie Mosi". Er zullen zo'n 350 Zuid-Afrikaanse strijdkrachten samen met hun Russische en Chinese collega's aan deelnemen. 

Het Zuid-Afrikaanse leger wil zo operationele vaardigheden en kennis met Rusland en China delen. De drie legers hebben al eerder dit soort oefeningen gehouden. De eerste keer vond plaats nabij Kaapstad in 2019. Rusland en China hielden vorige maand nog gezamenlijke marine-oefeningen in de Oost-Chinese Zee.

De aankondiging van de oefening komt enkele dagen voor het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Zuid-Afrika. Hij zal er gesprekken voeren met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Naledi Pandor.

Neutraal?

De Democratische Alliantie, de belangrijkste oppositiepartij van het land, vindt dat de regering de kant van Rusland kiest door deze gezamenlijke marine-oefeningen.

De Zuid-Afrikaanse regering ontkent echter partij te kiezen en heeft nogmaals opgeroepen tot het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Ook vorig jaar zei de Zuid-Afrikaanse regering dat ze een neutraal standpunt innam in verband met de inval van Rusland in Oekraïne, ze riep toen op tot dialoog en diplomatie. 

Bij een stemming van de Verenigde Naties vorig jaar waarin de invasie van Rusland werd veroordeeld, onthield Zuid-Afrika zich, samen met heel wat andere Afrikaanse landen. Nochtans hadden de Verenigde Staten en de Europese Unie gehoopt dat Zuid-Afrika de internationale veroordeling van Rusland zou steunen en het voortouw zou nemen om andere Afrikaanse landen hetzelfde te laten doen.

Zuid-Afrika heeft geen wettelijke verplichting om zich te houden aan sancties opgelegd door de VS en de EU

Woordvoerder regering Zuid-Afrika, oktober 2022

Maar Zuid-Afrika schaart zich in de veroordeling tegenover Rusland duidelijk niet achter de VS en de EU. Zo liet de Zuid-Afrikaanse regering in oktober een superjacht gelinkt aan de Russische oligarch Alexej Mordashov aanmeren in Kaapstad. De oligarch stond nochtans onder sancties van de VS en de EU. "Zuid-Afrika heeft geen wettelijke verplichting om zich te houden aan sancties opgelegd door de VS en de EU", klonk het toen als verantwoording. 

De Zuid-Afrikaanse regering kreeg opnieuw kritiek toen ze in december een ander gesanctioneerd Russisch schip zou hebben toegestaan om ​​aan te meren in de buurt van Kaapstad.

Invloed in Afrika

De militaire oefeningen vinden plaats rond de eenjarige verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari. Rusland en China zullen er onder meer hun wereldwijde invloed mee willen aantonen.

Rusland-critici waarschuwen voor de toegenomen invloed van Rusland in Afrika, die is sterk gegroeid sinds de annexatie van schiereiland de Krim in 2014.

Maar ook de VS wil de banden verder versterken met het continent, nadat China zich decennialang heeft gefocust op Afrika en haar natuurlijke grondstoffen. 

Meest gelezen