@ European Union 2023 - Source : EP

Europees Parlement dringt aan op onvoorwaardelijke vrijlating Olivier Vandecasteele en veroordeelt "gijzelingsdiplomatie" van Iran

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg het Iraanse regime opgeroepen tot de vrijlating van de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele. Het halfrond veroordeelt "het cynische gebruik van gijzelingsdiplomatie". Tegelijk vraagt een collectief van 35 ngo's aan de Europese Unie om meer inspanningen te leveren om Vandecasteele uit de gevangenis te krijgen.

Het parlement "veroordeelt met klem" de veroordeling van Olivier Vandecasteele, de aanhoudende hechtenis van de Zweeds-Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali en "het cynische gebruik van gijzelingsdiplomatie om de vrijlating van de veroordeelde terrorist Asadollah Assadi af te dwingen." Dat zegt het in een resolutie. Assadi, officieel een Iraanse diplomaat, werd in 2021 in BelgiĆ« tot twintig jaar cel veroordeeldĀ voor een geplande terreuraanslag in Parijs.Ā 

De parlementsleden eisen de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en veilige repatriƫring" van Djalali, Vandecasteele en zeven Franse burgers die gevangen zitten in Iran. Vandecasteele wordt sinds februari 2022 in erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in Teheran. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar en 74 zweepslagen voor onder meer spionage. Djalali, die gastdocent was aan de VUB, zit al sinds 2016 in de gevangenis. Hij is wegens spionage ter dood veroordeeld.

In de resolutie roepen de parlementsleden de lidstaten van de Europese Unie verder op om het Iraanse regime harder aan te pakken voor de onderdrukking van de protestbewegingen in het land, en voor de militaire steun aan Rusland. Ze vragen onder meer dat Revolutionaire Garde op de Europese lijst van terroristische organisaties wordt geplaatst en dat geestelijke leider Ali Khamenei en president Ebrahim Raisi op de sanctielijst worden gezet.

"Grondige medische check-up"

Tegelijk roept een collectief van 35 Europese ngo's de Europese Unie op om meer inspanningen te leveren om Vandecasteele uit de gevangenis te krijgen. Ze vragen onder meer om een actievere rol te spelen in de onderhandelingen met Iran. De organisaties hebben hun standpunten uiteengezet in een open brief die in het Franse dagblad LibƩration is verschenen.

"Een van de eerste stappen waartoe de EU kan bijdragen, is het verkrijgen van contact met een onafhankelijk medisch team", staat in de open brief. "Een grondige medische check-up is van cruciaal belang voor de veiligheid van Vandecasteele."

Ā De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten buigen zich maandag over Iran.

Meest gelezen