Videospeler inladen...

BEKIJK - Internet smult van arrestatie Greta Thunberg: publiciteitsstunt van activisten? Politie ontkent alvast enscenering

Op het internet gaat een video viraal van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg die zich lachend laat fotograferen terwijl ze door enkele agenten opgepakt wordt. Volgens verschillende mensen bewijst de video dat de arrestatie in scène werd gezet. De politie ontkent en zegt dat ze moest wachten op politietransport. Anderzijds, of de klimaatactiviste de arrestatie uitlokte om de aandacht van de wereldpers op de betogingen te richten, weten we niet. 

Een kort gesprekje, enkele grapjes, een lach en een paar fotografen die uitgebreid de tijd krijgen om de 's werelds bekendste klimaatactiviste te fotograferen. In een video die momenteel de ronde doet op het internet zien we hoe Greta Thunberg ontspannen oogt tijdens haar "arrestatie" in een bruinkoolmijn in het Duitse Garzweiler, op een tiental kilometer van het "mijndorp" Lützerath. 

De beelden zijn voor sommige mensen voldoende om aan te nemen dat activisten en ordediensten de arrestatie van Thunberg samen in scène zetten. Maar is dat wel zo?

Wat is er precies gebeurd in Duitsland met Greta Thunberg? En waarover gaat de discussie? Bekijk onze video:

Videospeler inladen...

Rand van de koolmijn

De feiten: Thunberg was al enkele dagen in en rond het Duitse Lützerath aanwezig. Ze was daar om samen met andere activisten te demonstreren tegen de uitbreiding van een grote bruinkoolmijn waarvoor ook het gelijknamige dorp zal moeten verdwijnen. Bruinkool is erg vervuilend, maar Duitsland wil door opnieuw meer in te zetten op fossiele brandstoffen de energiebevoorrading verzekeren.

Op 17 januari waarschuwde de politie een groep activisten, waaronder Thunberg, die zich te dicht bij de erg steile rand van een mijn zou bevinden. Een andere activist was kort daarvoor al in de mijnput gesprongen. "We gaan dwang gebruiken om jullie naar de identiteitscontrole te brengen, dus werk alsjeblieft mee", riep een agent naar de groep volgens het internationale persagentschap Reuters. 

(c) Copyright 2023, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Reuters citeert ook de woordvoerder van het Aachense politiekorps. Die bevestigt dat Thunberg bij een groepje hoorde dat naar de rand van de koolmijn opschoof en dat de politie ingreep door hen uit de gevarenzone te dragen voor een identiteitscontrole.

Drie agenten droegen Thunberg weg van de rand en hielden haar, eenmaal op iets veiliger gebied, vast aan een arm. De activiste lijkt zich daar ook niet echt tegen te verzetten. De volledige reportage van Reuters kan je hier bekijken.

Ontspannen sfeer

Wat dan volgt, is het moment waarover nu gespeculeerd wordt. De agenten houden halt en lijken fotografen de tijd te geven de Zweedse uitgebreid te fotograferen. "Ik wist niet dat je beroemd was", lijkt een van de agenten tegen een andere gearresteerde activist te zeggen omdat die toevallig ook omgeven wordt door de fotografen die Thunberg willen vastleggen. "Hey, wil je een selfie?", grapt de activist tegen Thunberg. 

De sfeer oogt inderdaad erg ontspannen en net dat zet de geruchtenmolen in gang. Volgens de Binnenlandminister van Noordrijn-Westfalen is er niets speciaals aan de hand en stopte het gezelschap om op een politievoertuig te wachten.

 Christian Wernicke, journalist bij de Süddeutsche Zeitung en aanwezig bij de protesten, bevestigt dat ook in dit stuk. "De politie was aan het beslissen hoe ze verder zouden gaan met de identiteitscontrole en was ook aan het wachten om Greta naar het politievoertuig te brengen." 

De politie wist ook wie Thunberg was, tweette Wernicke onlangs. 

Of ze net daarom de hele arrestatie in scène zette? "Wij zouden ons daar nooit toe lenen", zei een lokale politiewoordvoerder aan BBC. Volgens diezelfde woordvoerder ging het onder meer om de veiligheid van de actievoerders te waarborgen en lieten de agenten de media ook toe hun werk te doen. 

Diezelfde avond nog werd Thunberg na een identiteitscontrole ook weer vrijgelaten.

Mediastrategie

Of Thunberg of haar entourage opzettelijk een arrestatie uitlokte, is een andere vraag. Sit-ins en protestacties als deze zijn vaak een manier om media-aandacht te vragen en te krijgen. Dat 's werelds beroemdste klimaatactiviste werd weggedragen door politieagenten werd uiteraard gretig opgepikt door de wereldpers.

Of een arrestatie deel uitmaakt van de strategie van de klimaatbetogers om meer aandacht te vragen voor Lützerath is mogelijk, maar onmogelijk te checken.

Meest gelezen