AFP or licensors

"Er moeten tanks geleverd worden aan Oekraïne", zegt Europees president Charles Michel

De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft tijdens een bezoek aan Kiev gezegd dat het Westen tanks moet leveren aan Oekraïne. Michel benadrukte ook dat Europa en de VS zich ervan bewust zijn dat de komende weken beslissend zouden kunnen zijn in de oorlog.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is op uitnodiging van president Zelenski op bezoek in Kiev. Dat kondigde hij vanmorgen aan in een videoboodschap op Twitter. Michel heeft een ontmoeting gehad met Zelenski en de eerste minister Denis Sjmihal. Hij heeft ook het Oekraïense parlement toegesproken en een revalidatiecentrum voor oorlogsveteranen bezocht.

BEKIJK - "Wij willen u steunen omdat we weten dat de komende weken beslissend kunnen zijn", zegt Charles Michel in Oekraïne:

Videospeler inladen...

"De Oekraïners vechten voor hun land, voor de toekomst van hun kinderen. Maar ze vechten ook voor onze gemeenschappelijke Europese waarden zoals vrede en welvaart",  schrijft Michel op Twitter. Ze hebben onze steun nodig, en verdienen die ook.

Na afloop zei Michel in een gezamenlijke perconferentie met Zelenski dat er tanks moeten geleverd worden aan Oekraïne, gisteren bracht hij ook dezelfde boodschap in het Europees Parlement."We horen jullie boodschap. Jullie hebben meer luchtafweer- en artilleriesystemen nodig, en meer munitie. Het Westen is zich ervan bewust dat de komende weken beslissend kunnen zijn in de oorlog met Rusland."

Gisteren had NAVO-topman Jens Stoltenberg in Davos ook al aangedrongen op meer wapenleveringen voor Oekraïne. De Defensieministers van het Verenigd Koninkrijk, Polen, Estland, Letland en Litouwen, en ook vertegenwoordigers van Denemarken, Nederland en Slovakije hebben vandaag een gezamenlijk statement uitgegeven waarin ze zich engageren om een ongezien pakket aan hulp voor Oekraïne af te leveren, inclusief de tanks die Oekraïne zo graag wil.

Dat het Westen tanks zou leveren aan Oekraïne is al weken waar het allemaal om draait: verschillende Europese landen willen aan Oekraïne Leopard 2-tanks leveren die door Duitsland zijn gemaakt. Maar Duitsland moet daar als producent eerst toestemming voor geven. De Duitse regering zou daar wel nog van geen enkel land een officiële vraag toe ontvangen hebben.

De voorbije dagen is de druk op Berlijn langs alle kanten opgevoerd: in de eerste plaats door de Oekraïners zelf, maar ook door de VS en Polen bijvoorbeeld. Morgen zullen de tanks het onderwerp van debat zijn op een bijeenkomst op een luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein. 50 landen, onder leiding van de VS, komen daar samen om de wapenleveringen aan Oekraïne te bespreken.

Meest gelezen