In de zomer komt de pastorij van Wimmertingen op de markt.© Sven Dillen

Hasselt verkoopt leegstaande pastorij van Wimmertingen

Hasselt -

Hasselt verkoopt de pastorij in de Smetstraat in Wimmertingen. “Dat gebeurt in het kader van de ‘duurzame vastgoedstrategie’, waarbij we gebouwen verkopen die weinig gebruikt worden en te veel kosten om ze energiezuinig te houden”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld).

Dirk Jacobs

Tegen 2050 moet het Hasseltse stadspatrimonium volledig klimaatneutraal zijn. “We hebben nog zo’n 250 gebouwen in portefeuille. De kost voor het onderhoud van leegstaande panden loopt snel op. Daarom moeten we soms met spijt in het hart afstand doen van gebouwen die de belastingbetaler te veel zouden kosten om te behouden. Bij elk gebouw bekijken we de kosten van het onderhoud, beheer en eventuele renovatie, of het gebouw verhuurd of verkocht kan worden en of een herbestemming mogelijk is. Zo wegen we het nodige onderhoud af tegen de beleidsdoelstellingen die dat gebouw invult. We bekijken ook wie en hoe vaak het gebouw wordt gebruikt en welke verenigingen er gebruik van zouden kunnen maken. Soms kunnen we ook verschillende verenigingen onderbrengen in één nieuw energievriendelijk gebouw, zoals onlangs in de Bakkerslaan in Runkst.”

Wimmertingen

Eerder al verkocht de stad zo via het online biedingsplatform Covast het AC Thonissen en de pastorij van de Heilig Hartwijk. “Onlangs kwamen we tot de conclusie dat de pastorij in de Smetsstraat in Wimmertingen in aanmerking komt voor verkoop”, zegt Laurence Libert. “Een paar verenigingen maken nog op geregelde basis gebruik van enkele ruimtes en de bovenverdieping dient als stockageruimte voor priestergewaden. We zullen met hen bespreken waar ze na de verkoop terechtkunnen.”

Schatting

“Een startprijs voor de biedingen is er vandaag nog niet. Momenteel wordt het opmetingsplan en schattingsverslag opgemaakt. Het pand is in relatief goede staat, maar er zouden te veel prijzige investeringen nodig zijn om deze woning in orde te maken op het vlak van moderne voorzieningen. Het dak bijvoorbeeld moet helemaal vernieuwd worden. We kiezen er dan ook voor om het pand te koop te zetten zodat anderen er een mooie bestemming aan kunnen geven, bijvoorbeeld een particuliere woning. We hopen de pastorij in de zomer in de markt te kunnen zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer