© ATV

Allereerste Argentijns restaurant van het land blaast veertig kaarsjes uit: “Parrillada bestaat nog altijd uit één grote familie”

Antwerpen -

‘Comer, beber, vivir’. Een uiterst gezellige Spaanse uitdrukking die het leven van Sandro Baruch ineens ook mooi samenvat. In februari 1983 opende zijn familie Parrillada, het allereerste Argentijnse restaurant van het land in de Antwerpse Anneessensstraat. Veertig jaar na datum is de zaak nog altijd de absolute referentie voor al wie houdt van vlees a lo argentino, lees: op de grill. En als het aan de patron ligt, blijft dat nog wel even zo: “Als ik stop, heb ik niets anders. Dit is mijn levenswerk, daar neem ik niet zomaar afstand van.”

We schrijven 1979. Een militaire junta onder leiding van dictator Jorge Videla voert het bewind in Argentinië. Mensenrechten worden bij de vleet geschonden en heel wat Argentijnen zijn de wanhoop nabij. Zo ook Izthak Baruch. De jongeling pakt zijn biezen en vertrekt naar Amsterdam. “In eerste instantie als tussenstop op zijn trektocht door Europa”, vertelt broer Sandro. Draaide dat even anders uit.

“Izthak ging aan de slag in een pizzeria om zijn reis te financieren. Een tijdje later belandde hij via via in een Argentijns restaurant, waar hij meer op zijn plaats was. Ikzelf woonde ondertussen ook in Mokum. In ons vaderland werd het stilaan onmogelijk om nog een aangenaam leven te leiden.”

Gewaagde zet

In 1981 bezoekt Izthak wat vrienden in Antwerpen. Eén ding valt hem op: er is geen enkel Argentijns restaurant. Tijd om daar verandering in te brengen, denkt hij. In 1983 verhuist de ambitieuze kerel naar de Scheldestad en opent hij er met twee partners restaurant Parrillada, genoemd naar het alom bekende grillgerecht. Een gewaagde zet, maar rundvlees bereid op Argentijnse wijze moest en zou de stad veroveren.

De chef poseert bij het vlees.© Patrick De Roo

“Het ging ons niet bepaald voor de wind”, vertelt Sandro, die ondertussen ook naar Antwerpen was gekomen om in het restaurant te werken. “Pizzeria’s en kebabzaken kende iedereen. Maar een Argentijns grillrestaurant? Nee, dat was volledig nieuw in België. Elke andere zaak zou de deuren hebben gesloten, maar wij besloten door te zetten. En dat loonde.” Al kregen ze daarbij wel wat hulp van de hand van God.

Diego Maradonna, de enige echte god in Argentinië, leidde de albicelestes in 1986 naar de eindzege op het wereldkampioenschap in Mexico. In de kwartfinale scoorde hij tegen de Engelsen zijn meest besproken doelpunt ooit. In de halve finale ging België voor de bijl. “Na die nederlaag nam de interesse in de Argentijnse keuken plots toe”, meent Baruch. Sindsdien gaat het Parrillada voor de wind.

Diego Maradonna kreeg een bijzonder plaatsje in het interieur.© Patrick De Roo

In 1990 werd Sandro mede-eigenaar van de zaak. Vier jaar later krijgt hij op een doordeweekse avond twee elegante Nederlandse dames op bezoek. Vooral Belinda trekt zijn aandacht. “Mijn vriendin kwam vaker in het restaurant. Wanneer ze een poosje later nog eens passeerde, vroeg Sandro haar of ik niet eens met hem wilde afspreken. In ruil kreeg ze dan een gratis dinertje”, lacht Belinda Laats-Baruch.

“Bijna dertig jaar later zitten we hier met twee zonen en een eigen zaak”, gaat de Rotterdamse lachend verder. Zij staat sinds 2015 mee aan het roer van Parrillada. “Toen Izthak terugkeerde naar Argentinië nam ik zijn plaats in. Ik kwam meteen in een nieuwe familie terecht. Dat zijn we nog altijd, want het personeel werkt hier ondertussen ook al 20 à 30 jaar.”

Het personeel van Parrillada vormt een hechte familie.© Patrick De Roo

“Die familiaire sfeer is een belangrijk onderdeel van ons succes”, oordeelt Sandro. “Maar je kan natuurlijk niet om de andere factoren heen: onze gerechten zijn ongelofelijk betaalbaar. Je betaalt pakken minder dan in een doorsnee vleesrestaurant, en hier is de kwaliteit fantastisch. Natuurlijk vlees uit Argentinië, zonder hormonen en grain-fed: het stukje vlees op uw bord heeft bij ons 75 procent meer smaak dan in andere restaurants.”

Manager van Miley Cyrus

Niemand die de heer Baruch durft tegenspreken. Want ondanks een aarzelende start, vinden mensen van over de hele wereld ondertussen vlot hun weg naar Parrillada. “Zo reserveerde een manager van Miley Cyrus eens een tafeltje bij ons”, lacht Belinda. “Als toeristen ergens komen, onthouden ze vaak alleen de plaatsen waar ze lekker hebben gegeten. Dat wij vlot over de tong gaan in het buitenland, bewijst dat we goed bezig zijn”, vult Sandro aan.

Dineren in een typisch Argentijnse setting.© Patrick De Roo

En hoewel Sandro en zijn vrouw naar eigen zeggen stilaan wel richting de pensioenleeftijd gaan, heeft het koppel nog geen zin om de zaak over te geven. “Dit is mijn levenswerk, mijn absolute pronkstuk. Als ik hiermee ophoud, heb ik niets meer”, zegt Sandro serieus. “We blijven doorgaan tot we niet meer kunnen. Wie weet neemt een van onze kinderen de fakkel dan wel over. Dit is een familierestaurant, en dat mag gerust zo blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV