Cardioloog Pedro Brugada (rechts).
Volledig scherm
Cardioloog Pedro Brugada (rechts). © Shutterstock / Spotmatik Ltd, Geert Van de Velde

Cardioloog Brugada pleit voor “gemengd verloningssysteem” in zorgsector: “Deels vast loon, deels betaling per prestatie”

Medewerkers in de zorgsector moeten op een andere manier vergoed worden. Dat schrijft cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel) in een blogpost. Brugada wil een "gemengd verloningssysteem" invoeren, waarbij het personeel voor een deel een vast loon krijgt, en voor een ander deel per prestatie betaald wordt.

15 reacties

  • Herbert Verbeeck

    1 jaar geleden
    Lees. Patiënt, we maken het nog wat duurder. Niet geconventioneerde verpleegster (-er)... Stel je voor... Gekker moet het niet worden!
  • François THIJS

    1 jaar geleden
    Ik vind dit een fantastisch systeem. Vooral als het voor de artsen zou tellen. Maar als ik de reacties hier lees is dat blijkbaar niet het geval. En het idee van dat basisloon komt niet van de N-VA. Het was Roland Duchâtelet van Vivant die daar eerst mee boven water kwam. In de theorie klonk dat allemaal goed, maar in de feiten betekende dit dat je een klasse kreeg van goedverdieners, terwijl je daarnaast een klasse kreeg van jobhoppers, van de ene slecht betaalde job naar de andere.
  • Dirk Andries

    1 jaar geleden
    Een schande hoe die man kijkt naar alle niet-artsen zonder wie hij zijn werk niet kan doen. Medewerkers die onderstaft staan, extra dagen kloppen, langer blijven. En die daar alleen hun extra tijd voor terug krijgen. Als ze die al kunnen terugnemen. Waarom zouden die toch keihard werken voor hetzelfde loon. Misschien omdat ze goede zorg willen verlenen aan hun patiënten?
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Volgens zijn voorstel gaat een zorgkundige dus naar 3 tot 4 keer een loon waar je goed kan van leven. Dan zal er inderdaad geen zorgpersoneel meer tekort zijn. Misschien ook invoeren in het onderwijs. Het gewone loon als basisloon en dan een prestatie verloning per geslaagde leerling, die in totaal 2 tot 3 keer dat basisloon mag bedragen. Gegarandeerd geen leraren meer te kort.
  • luc vanelderen

    1 jaar geleden
    waarom moet ik als verpleegkundige wel meer presteren voor hetzelfde loon? Kom uit je ivoren toren.