© Karel Hemerijckx

Duitse politie stelt bijna 500 misdrijven vast bij ontruiming bruinkooldorp Lützerath

Bij de ontruiming van het Duitse ‘bruinkooldorp’ Lützerath, nabij de stad Aken, heeft de politie bijna vijfhonderd misdrijven vastgesteld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, donderdag bekendgemaakt.

lto
Bron: BELGA

Lützerath moet plaatsmaken voor een gigantische bruinkoolmijn, maar om dat te verhinderen hadden activisten het dorp ruim twee jaar lang bezet. Afgelopen weekend kwam een einde aan die bezetting en werden de laatste actievoerders door de politie geëvacueerd.

Zaterdag was er ook een protest in de buurt van het dorp met duizenden deelnemers. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zakte af naar Lützerath om mee te wandelen in de mars.

De politie spreekt over dertig misdrijven voor de ontruiming, ongeveer vierhonderd tijdens en een vijftigtal tijdens de grote demonstratie. Het optreden van vijf politieagenten wordt bovendien onderzocht.

In totaal moesten veertien mensen, onder wie vijf agenten, naar het ziekenhuis worden gebracht. Verschillende activisten maken melding over ernstige verwondingen, maar de politie ontkent dat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer