Foto: Provincie Antwerpen

"Spookhotel" in Vrijbroekpark in Mechelen wordt dierenhotel voor vleermuizen en otterfamilie

De hotelruïne, of "het spookhotel", in het Vrijbroekpark in Mechelen wordt een dierenhotel. Dat heeft de provincie Antwerpen beslist. Het gelijkvloers blijft afgesloten voor een dierenhotel, waar nu al vleermuizen, otters en andere dieren leven. Bezoekers krijgen via een wandelpad toegang tot de eerste verdieping, waar ze de dieren via camera's kunnen bekijken.

De provincie Antwerpen besliste om "het spookhotel" in het Vrijbroekpark in Mechelen te herbestemmen. "We maken het zogenaamde spookhotel voor iedereen in Vlaanderen toegankelijk", vertelt Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde van recreatie- en groendomeinen. "Er komt een wandelpad naar de eerste verdieping van de hotelruïne. Het gelijkvloers wordt een dierenhotel dat op een natuurlijke manier tot stand is gekomen."

De hotelruïne, of "het spookhotel", is in de jaren '70 gebouwd in het Mechelse Vrijbroekpark. Er waren plannen om daar een groot hotel te bouwen, maar na een gelijkvloers en één verdieping werd de bouw stopgezet. "Nu is het verboden terrein", zegt Colson. "Het gebouw is overgenomen door de natuur, graffitikunstenaars hebben zich daar uitgeleefd en het is een populaire plaats voor urban-fotografen."

De provincie wil er nu een nieuwe functie aan geven, door het gelijkvloers om te dopen tot een dierenhotel. "Ondertussen is het op een natuurlijke manier al een dierenhotel geworden. Er zitten een otterfamilie, een bever, vleermuizen en nog andere dieren." 

Bezoekers zullen op een veilige manier kunnen kijken naar de dieren, onder meer via camera's

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde van recreatie- en groendomeinen provincie Antwerpen

Het dierenhotel blijft verboden terrein voor bezoekers. "We willen de natuur en de habitat van die dieren niet verstoren. We gaan het beter afsluiten en bezoekers zullen op een veilige manier kunnen kijken naar de dieren, onder meer via camera's." Het dierenhotel moet een leerplek worden voor kinderen. "Op een educatieve manier leren ze welke dieren in de natuur leven en hoe ze hun eigen habitat creëren."

Uniek zicht

Bezoekers kunnen naar de dieren kijken via de eerste verdieping. "Dat terrein willen we op een veilige manier toegankelijk maken. Ze kunnen er terecht via wandelpaden tussen de bomen en kunnen genieten van de prachtige graffitikunstwerken. Het wordt een nieuw en uniek uitzicht op het Vrijbroekpark." Het wandelpad naar de eerste verdieping is 100 meter lang, met avontuurlijke aftakkingen voor kinderen.

De provincie trekt 850.000 euro voor dit project, waarvan 370.000 subsidies van Toerisme Vlaanderen.

Meest gelezen