foto VRT / De Mensen - actrice speelt Judith van Vlaanderen in tv-programma  'Het Verhaal van Vlaanderen'

UGent opent nieuw onderzoek naar allereerste gravin van Vlaanderen door tv-programma "Het verhaal van Vlaanderen"

De Universiteit Gent heeft een nieuw onderzoek opgestart naar de allereerste gravin van Vlaanderen. Beenderen die aan haar worden toegeschreven zijn zo'n 20 jaar geleden opgegraven in Gent. Het gaat om een hypothese die nooit verder onderzocht is... tot nu. "Het idee is ontstaan bij de opnames van 'Het Verhaal van Vlaanderen' omdat we lang op Tom Waes moesten wachten", lacht historicus Steven Vanderputten. 

Een team van de UGent voert een nieuw en grootschalig onderzoek naar de figuur van Judith van West-Francië, een prinses die het in de vroege middeleeuwen (9e eeuw) tot eerste gravin van Vlaanderen schopte. Het startschot voor dit onderzoek kwam er door het tv-programma 'Het Verhaal van Vlaanderen'. Daarin focusten de makers in de derde aflevering op Judith. Er volgden opnames met professor Steven Vanderputten (UGent) en stadsarcheoloog Geert Vermeiren. Tijdens het filmen raakten ze aan de praat en ontstond het idee om vondsten van onder het stof te halen en een nieuw onderzoek te openen. 

De tv-makers van productiehuis De Mensen wilden aandacht besteden aan de opgravingen die zo'n 20 jaar geleden gebeurden in Gent, aan het Sint-Pietersplein. Er werden beenderen gevonden die experten toewijzen aan Judith, de allereerste gravin van Vlaanderen. Er gebeurde wetenschappelijk onderzoek, volgens de technieken van toen. Dat leverde weinig op. Er kwam wél bevestiging dat het om een vrouw ging. Of het Judith was, is niet zeker. De beenderen verdwenen 20 jaar in een doos in het depot... tot nu. 

Het idee is ontstaan toen we aan de praat raakten terwijl we op Tom stonden te wachten, als die wat sneller was gearriveerd was het misschien anders gelopen

professor geschiedenis Steven Vanderputten (UGent)

"Het productiehuis heeft opnames geregeld in Gent, met ook de stadsarcheoloog. Terwijl we stonden te wachten op Tom Waes, raakten we in gesprek. We vroegen ons allebei af waarom er geen verder onderzoek is gebeurd. Zo is de bal, tussen de takes door, aan het rollen gegaan en is het idee ontstaan om een nieuw onderzoek op te starten. Als Tom niet zo lang op zich had laten wachten, was het misschien nooit zover gekomen", lacht de prof. 

foto Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarcheologie - het rechtergraf wordt volgens een hypothese toegeschreven aan Judith van Vlaanderen

Multidisciplinair team

Vanderputten heeft meteen na de opnames contact opgenomen met collega's binnen de universiteit. "Er was enorm veel enthousiasme om verder op onderzoek te gaan. Niet alleen naar de beenderen zelf, maar ook naar de mysterieuze figuur Judith van Vlaanderen en ook naar de plek waar de vondsten gebeurden. "Experten sloten zich aan om het onderzoek heel breed te voeren: historisch, archeologisch, antropologisch... Het is allemaal heel erg spontaan gebeurd", zegt Vanderputten fier. 

"We zijn intussen al heel interessante zaken te weten gekomen. Over enkele maanden komen we met de resultaten naar buiten." Dat gebeurt in samenwerking met het team van Historische Huizen in Gent om een breed publiek te kunnen bereiken."

... wordt dus vervolgd, met dank aan Tom Waes. 

foto Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarcheologie - een beeld van de opgraving op het Sint-Pietersplein van 2003-2006, met op de achtergrond de Gentse Boekentoren

Meest gelezen