Een busstation in Hasselt vandaag.

Winterweer veroorzaakt drukke avondspits en ook vannacht blijft het opletten, Luikse politie vraagt weggebruikers om thuis te blijven

Tot zaterdagmiddag is code geel van kracht in het hele land. De sneeuwbuien verplaatsen zich van Limburg naar Luik en zullen door de vrieskou ook vanavond en vannacht zorgen voor gladde wegen, waarschuwt het KMI. "Wie straks vertrekt op een weekendje Ardennen, mag hinder verwachten op de Luikse snelwegen", zegt VRT NWS-verkeersexpert Hajo Beeckman. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vraagt weggebruikers om voorzichtig te zijn wanneer ze de weg op gaan. De Luikse politie vraagt vanavond zelfs om thuis te blijven.

Voor de tweede dag op rij veroorzaken winterse buien her en der in het land gladde wegen. Tot morgenmiddag is dan ook code geel van kracht. "Vanavond en vannacht vriest het overal en is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten, aanvriezende mist en tijdelijk nog winterse neerslag", signaleert het KMI.

Het slechte weer veroorzaakte een zware avondspits in Vlaanderen. Op een bepaald moment stond er 280 kilometer file op de weg. Dat meldt het Vlaamse verkeerscentrum. Vrijdag is de avondspits sowieso drukker, maar nu kwamen daar nog eens moeilijke rijomstandigheden door het winterweer en een aantal ongevallen en incidenten bovenop. Vooral in de provincie Limburg was er veel  hinder op de weg door fikse sneeuwbuien. Omdat de wegdektemperaturen rond het vriespunt schommelen, blijft de sneeuw ook liggen. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers daar om traag te rijden en afstand te houden.

BEKIJK - Weerman Frank Deboosere: "De winter blijft nog even duren"

Videospeler inladen...

In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant liggen de wegen er kletsnat bij en is er dus risico op watergladheid. Er was ook een reeks ongevallen, onder meer een botsing tussen twee vrachtwagens in de Kennedytunnel in de richting van Gent, maar vooral een ongeval met een strooiwagen op de E313 richting Antwerpen ter hoogte van Ranst veroorzaakte veel ellende. Rond 18 uur was het daar nog altijd aanschuiven. Ook in Vlaams-Brabant is er intussen hevige sneeuwval, met kans op gladde wegen.

Het KMI waarschuwt vanavond overal nog voor winterse buien van regen, smeltende sneeuw en korrelhagel. Later op de avond en in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het overal vriezen. Daardoor is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten, aanvriezende mist en tijdelijk nog winterse neerslag.

BEKIJK - Wie vandaag een vrije dag had, kon genieten van het mooie landschap:

Videospeler inladen...

Hevige sneeuwval in provincie Luik

Vanochtend zorgde smeltende sneeuw of sneeuw voor een sneeuwlaagje en lokale gladheid. Tot de late namiddag sneeuwde het vooral in de provincies Antwerpen en Limburg hevig. In Retie in de Kempen bijvoorbeeld lag zo'n tien centimeter.

De sneeuwbuien verplaatsen zich van Limburg naar Luik. Die regio zal ook nog vanavond af te rekenen krijgen met hevige sneeuwval. Er zijn grote verkeersproblemen en de politie vraagt weggebruikers om thuis te blijven.

BEKIJK - De sneeuwbeelden uit Antwerpen en Limburg:

Videospeler inladen...

"Het blijft prutsen op de weg"

De gevolgen van de sneeuw blijven op de Vlaamse wegen niet uit. "Normaal is de spits in januari minder erg, maar het verkeer wordt dit weekend erg belast door het weer", weet VRT NWS-verkeersexpert Hajo Beeckman. "Het blijft prutsen op de weg door een mix van smeltende sneeuw en korrelhagel. Blijven opletten dus."

Vanmorgen werden vooral de Brusselse, Antwerpse en Limburgse wegen getroffen door het winterweer. In Limburg bleef de hinder aanhouden tot de vroege namiddag. 

Sint-Pieters-Leeuw deze morgen
Johan Vanden Berghen

De Lijn besliste zelfs om tijdelijk geen enkele bus te laten uitrijden in de provincie. "De situatie begint er nu te beteren, maar de hinder is nog niet voorbij. De winterse buien trekken nu naar de provincie Luik, in de regio rond de Hoge Venen, Eupen en Verviers. Dus wie op een weekend vertrekt naar de Ardennen, mag ernstige verkeershinder verwachten."

Strooiwagen gekanteld

Wegen en Verkeer roept op tot voorzichtigheid. "Let tijdens en na de bui goed op, en pas je snelheid aan", aldus Katrien Kiekens. Op de E313 was er ernstige hinder door een ongeval met een strooiwagen. De bestuurder botste tegen de vangrail en de wagen kantelde. De bestuurder zat gekneld en is in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht.

Wat betekenen de kleurcodes van het KMI?

CODE GROEN: Er is geen tot weinig kans op overlast door sneeuw, ijzel, rijm- of ijsplekken.

CODE GEEL: Er wordt gladheid op de grond verwacht: ofwel door enkele centimeters verse sneeuw, ofwel lokaal aanvriezende (mot)regen of wel door verspreide rijm- of ijsplekken. Deze situatie maakt het voetgangers en fietsers moeilijk zich te verplaatsen. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer.

CODE ORANJE: Er wordt uitgebreide gladheid op de grond verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien, ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode, ofwel door aanvriezende regen of motregen op een bevroren ondergrond en op uitgebreide schaal. Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig.

CODE ROOD: De situatie wordt steeds erger. In de regio is het nu overal glad of er wordt nieuwe sneeuwval verwacht door intense of langdurige sneeuwbuien. Dit fenomeen zal een rechtstreekse invloed hebben op alle verkeerssituaties en alle economische activiteiten in de regio. We raden aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek de noodzakelijke bescherming voor jezelf en neem beschermingsmaatregelingen voor je bezittingen.

Meest gelezen