Mercury Prize eert Bowie en negeert Adele en Coldplay

"Blackstar" van wijlen David Bowie is genomineerd voor de Mercury Prize 2016, een Britse prijs voor het beste album van het jaar in het Verenigd Koninkrijk. Opvallende afwezigen op de shortlist zijn Adele en Coldplay.

Twaalf albums maken momenteel nog kans op de Mercury Prize 2016, zo blijkt uit de voorlopige shortlist die vandaag is voorgesteld. Het gaat om:

- Anohni: "Hopelessness"
- Bat For Lashes: "The bride"
- David Bowie: "Blackstar"
- Jamie Woon: "Making time"
- Kano: "Made in the manor"
- Laura Mvula: "The dreaming room"
- Michael Kiwanuka: "Love and hate"
- Radiohead: "A moon shaped pool"
- Savages: "Adore life"
- Skepta: "Konnichiwa"
- The 1975: "I like it when you sleep..."
- The Comet Is Coming: "Channel the spirits"

Opvallend is de nominatie voor "Blackstar", het laatste album van David Bowie dat op 8 januari van dit jaar verscheen, twee dagen voor zijn dood.

Adele is dan weer nergens in de lijst te bespeuren. Nochtans had ze het afgelopen jaar wereldwijd veel succes met haar album "25". Hetzelfde geldt voor "A head full of dreams" van Coldplay dat evenmin op de shortlist staat. Ook tweevoudige winnares PJ Harvey kan een nieuwe Mercury Prize op haar buik schrijven voor haar album "The hope six demolition project".

De huidige shortlist wordt later verder verfijnd tot een lijst met zes albums. De uiteindelijke winnaar wordt op 15 september bekendgemaakt.

Meest gelezen