© BELGA

Het kwartje is gevallen bij ‘atypische Genk-speler’ Aziz Ouattara: “Geduld heeft geloond”

Met een snedige spurt en rake buffelstoot bedankte Aziz Ouattara (22) zijn coach in Westerlo voor zijn eerste basisplaats. Zo schuilt de kracht van de leider ook in de breedte van de kern. “De gezangen van onze supporters geven mij een boost.”

Marnik Geukens

Een atypische Genk-speler werd hij al genoemd. Een krachtpatser met vooral defensieve kwaliteiten, meer breker dan bouwer. Tot Aziz Ouattara dinsdagavond in Westerlo aanvoerder Bryan Heynen mocht aflossen in de basiself. En na amper zes minuten de score opende met een geijkte Heynen-goal: op het juiste moment dook hij op aan de eerste paal om de assist van Paintsil overhoeks binnen te koppen.

Groot volume

“Deze looplijnen worden ingeoefend op training”, aldus Ouattara. “Onze coach verwacht van een centrale middenvelder meer dan alleen maar ballen recupereren. In het begin was dat een beetje aanpassen maar zo vaak zelf diep spurten ligt me wel.”

Dat was Wouter Vrancken al tijdens de start van de voorbereiding opgevallen. “Aziz heeft een enorm volume, hij kan grote afstanden afleggen. Daarom waren we er met de staf van overtuigd dat hij die rol van Bryan Heynen zou aankunnen. Dat doelpunt heeft hem vertrouwen gegeven, hij ging soms zelfs te veel de diepte zoeken. Terwijl je op die positie ook vaak in de bal moet komen om het spel op gang te brengen. Dat liep na een bijsturing tijdens de rust beter, Aziz mag terugblikken op een prima prestatie.”

© Isosport

Lesje geleerd

KRC Genk haalde Aziz Ouattara een jaar geleden weg bij Hammarby, de Zweedse club waar ex-Genk-speler Jesper Jansson de plak zwaait en Genk eerder al Aidoo en Neto Borges oppikte. De ambitieuze Ivoriaan gold als een ruwe diamant met amper 17 basisplaatsen in de Zweedse hoogste klasse op de teller. Een groot deel van die wedstrijden speelde hij bovendien als kopbalsterke verdediger.

“Koppen heb ik altijd wel gekund, bij Hammarby scoorde ik drie keer met het hoofd”, zegt Ouattara, die enkele moeilijke maanden achter de rug heeft. “Ik was een beetje gefrustreerd, omdat ik geen speelminuten kon afdwingen. Natuurlijk had de coach geen enkele reden om zijn ploeg te wijzigen, we hebben dit seizoen schitterende resultaten neergezet. Maar als voetballer wil je altijd op dat veld staan, daarom ben ik nu ook zo blij dat ik deze kans kan grijpen.”

Omdat hij eind augustus een keertje weigerde om met Jong Genk aan te treden, werd Ouattara een week… teruggezet naar Jong Genk. Hij herpakte zich echter snel. “Ik heb op tijd de knop omgedraaid. Ik heb geleerd om geduld te tonen en dat heeft geloond.“

“Onze coach verwacht van een centrale middenvelder meer dan alleen maar ballen recupereren. In het begin was dat een beetje aanpassen maar zo vaak zelf diep spurten ligt me wel.”

Aziz Ouattara

Boost van supporters

Ouattara genoot in ‘ Kuipje ook zichtbaar van het open doekje van de meegereisde Genksupporters. “Hun gezangen geven me een boost”, glimlacht hij. “Het applaus bij mijn invalbeurt tegen Zulte Waregem deed al deugd. Het was een heerlijk gevoel om mijn eerste goal in de Belgische competitie met hen te kunnen delen. Of dit een vervolg krijgt in Eupen? (Glimlacht) Hopelijk wel. Ik sta in elk geval klaar als de coach me nodig heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer