AFP ImageForum

Naar schatting 24 wolven in België, waarvan 13 in Vlaanderen: "Op termijn zeker meer dan 100 wolven in België"

Er zijn naar schatting momenteel 24 wolven in België.  Dit jaar worden er nog drie nesten verwacht, waarvan twee in Wallonië. "In Wallonië kan het aantal roedels oplopen tot zeker twintig", voegt Jan Loos van Welkom Wolf toe. "We zullen in België gegarandeerd evolueren naar meer dan 100 wolven."

Een roedel van 13 wolven bezet Noord-Limburg, een andere roedel zit in de Hoge Venen en nog een koppel dwaalt op de rand van de Hoge Venen aan de Duitse grens. Zo zijn er op dit moment naar schatting 24 wolven in België. En dat aantal zal blijven oplopen. Het koppel zal volgende maand paren en begin mei jongen krijgen. "Volgend voorjaar zullen er dan twee nesten tegelijk geboren worden in de Hoge Venen", licht Jan Loos van Welkom Wolf toe. 

Vanaf nu zullen we permanent 25 wolven hebben in België, volgens Loos. "In Wallonië zal het aantal roedels oplopen tot zeker twintig. Daar zitten nu al solitaire mannen te wachten op een vrouwtje. Zo evolueren we gegarandeerd naar meer dan honderd wolven in België."

Geen Vlaams verhaal

"Al zal dat niet voor Vlaanderen gelden", verklaart Jan Loos. Vijf jaar nadat wolvin Naya in 2018 zich vanuit Duitsland vestigde in Limburg, heeft er ondertussen een roedel van wellicht 12 wolven heel Noord-Limburg ingepalmd. "Zij laten geen ruimte meer voor een tweede roedel, omdat er in Vlaanderen te weinig geschikt wolventerritorium is." Toekomstige roedels in Vlaanderen zullen op de grens zitten met Nederland en vooral over de grens leven.

In Wallonië is er wel voldoende gunstig gebied. Volgens Loos moeten we ervan uitgaan dat het hele gebied onder de Samber en de Maas geschikt is voor wolven. "De densiteit aan wildpopulatie is nog nooit zo hoog geweest. In Wallonië zijn er ook nog genoeg rustige plekken, daar zitten de wolven graag."

Het aantal wolven in België zal altijd schommelen, want enkel de ouders van een nest blijven in hun territorium, zegt Jan Loos. "Welpen en jaarlingen trekken weg naar andere leefgebieden in Europa. Tegelijkertijd trekken er ook passanten door België die uit Nederland of Duitsland komen."

Meest gelezen