Mel, Danny en Sam zijn de drie gezichten achter Vonn Global Art.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Vonn Global Art Gallery opent deuren op het Zuid: “Toen ik door verlamming aan mijn bed gekluisterd was, deed ik niets dan kunstboeken lezen”

Antwerpen -

Door de gevestigde grote namen in de buurt laat Vonn Global Art Gallery zich niet afschrikken. “Wij zien de andere galeriehouders als onze collega’s”, klinkt het. Gedreven door een gedeelde liefde voor kunst en de Antwerpenaar, geven Danny Spiessens (58), Sam Ahmad-Nys (34) en Mel Lucy Bruneel (28) hun langverwachte droom vorm op de Vlaamsekaai.

Tess Jacobs

Aan kunstgalerieën in de buurt van de Vlaamsekaai geen gebrek. Maar voor Danny Spiessens (58) is de opening van Vonn Global Art Gallery toch wel extra bijzonder. “Zeventien jaar geleden kampte ik met een ontsteking aan mijn ruggenmerg”, vertelt Danny. “Heel uitzonderlijk. Maar veertien mensen over de hele wereld kregen ermee te maken. De helft daarvan is er niet meer.” De toekomst zag er niet rooskleurig uit voor Danny. “Ik kon alleen mijn gezicht nog bewegen, voor de rest was ik volledig verlamd.”

Als hij dan toch iets positiefs mag toeschrijven aan die periode, is het wel dat daar zijn liefde voor kunst is gegroeid. “In de jaren dat ik aan mijn bed gekluisterd was, deed ik niets anders dan kunstboeken lezen. Toen al begon ik te dromen over een eigen galerie.” Fast forward zeventien jaar later staan we te midden van de Vonn Global Art Gallery. Een galerie even warm en verwelkomend als de guitige persoonlijkheid van Danny. Met zijn gezondheid is het intussen een pak beter gesteld. Hij wandelt gezwind de trap op en af met “zijn vriend” de wandelstok.

Maar die droomgalerie verwezenlijkte hij niet op zijn eentje. De minstens even enthousiaste Sam Ahmad-Nys zette zijn schouders mee onder het project. In een vorig leven was hij boekhouder van de kapsalonketen die Danny uitbaatte. De liefde voor kunst stroomt bij hem door de aderen, zijn grootvader Jef Nys was naast striptekenaar immers ook gepassioneerd schilder. “En dat slaat vaak een generatie over”, zegt Sam.

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Daar is het duo het levendige bewijs van. “We doen allebei niets liever dan connecties leggen”, zegt Sam. Het gebeurt dan ook wel eens dat ze urenlang met passanten over kunst praten aan de open keuken van de galerie. “Dat is wat we willen bereiken, dat mensen hier met plezier binnenstappen”, klinkt het. “Er valt zo veel te vertellen over kunst”, vult Danny aan. “We laten vooral ons hart spreken wanneer we iets mooi vinden. Daarom willen we graag minder bekende kunstenaars een platform geven, zodat ze iets meer kunnen vragen voor hun werk.”

Antwerpen vormt de rode draad door de kleurrijke werken van huiskunstenares Mel.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Huiskunstenares

Enter huiskunstenares Mel Lucy Bruneel. De Antwerpse studeerde af aan Sint-Lucas en staat het mannelijke duo bij als curator. Tijdens de eerste tentoonstelling, die tot 5 februari loopt, stelt ze haar werk tentoon naast dat van de overleden Duitse kunstenaar Ulrich Lukaszewtiz. In haar kleurrijke olieverfschilderijen speelt de stad Antwerpen de hoofdrol. “Voor de coronaperiode schilderde ik vooral reistaferelen”, zegt Mel. “Maar toen buiten de landsgrenzen treden niet meer mogelijk was, begon ik meer en meer rond onze stad te werken. Ik merk dat die herkenbare plekken veel verhalen naar boven brengen bij de kijker.” De woorden van Mel zijn nog niet koud, of er staat al iemand naar haar werk te turen in de etalage. “Daarin speelt de roze auto aan het Docks hotel, die intussen verdwenen is, de hoofdrol.”

Ook de achterkant van kunstwerken kan een verhaal vertellen. “Een white box heeft zijn charme, maar we willen ervoor zorgen dat er achter hoekjes en kantjes toch nog net iets meer te ontdekken valt.”© Nattida-Jayne Kanyachalao

Ook over de opstelling van de werken is zorgvuldig nagedacht. “Een white box heeft zijn charme, maar we willen ervoor zorgen dat er achter hoekjes en kantjes toch nog net iets meer te ontdekken valt”, zegt Sam. Daarom zijn enkele werken aan kabels bevestigd, zodat de achterkant van het doek een verhaal kan vertellen. “En ook in onze ingebouwde kasten stellen we werk tentoon”, vertelt Danny. “Daar zal het werk van onze huiskunstenares na deze tentoonstelling steeds terug te vinden zijn.” De agenda voor het komende jaar zit al overvol met veelbelovende namen, klinkt het. Daarmee is het drietal klaar om van Vonn Global Art Gallery een vaste waarde te maken tussen de andere galerieën op het Zuid.

Vonn Global Art Gallery. Vlaamsekaai 35, 2000 Antwerpen. @vonnglobalart op Instagram.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER