Duitse minister van Defensie Boris Pistorius en zijn Oekraïense collega Olexiy Resnikov

Meer zware wapens voor Oekraïne, maar (voorlopig) geen Duitse Leopard 2-tanks: "Niet alleen Duitsland heeft zijn twijfels"

Duitsland heeft nog geen beslissing genomen of het land tanks zal zenden naar Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie aangekondigd tijdens een persmoment op de Amerikaanse basis Ramstein. "Er zijn nog landen die hun twijfels hebben over de levering van tanks aan Oekraïne", sprak de minister. "Er is geen algemene consensus." Ook bij de Amerikaanse defensieminister bleef het opvallend stil over de levering van die Duitse Leopard 2-tanks. 

Veel Europese landen kijken vandaag met argusogen naar wat er op de Amerikaanse basis van het Duitse Ramstein gebeurt. Daar kwam vandaag voor de achtste keer de Ukraine ContactGroup samen. Dat is een brede coalitie met de defensieleiders van 54 landen. Hét belangrijkste agendapunt: de levering van gevechtstanks aan Oekraïne. De verwachting was dat Duitsland zou instemmen om tanks naar Oekraïne te zenden, maar de minister van Defensie temperde al voor de start van de vergadering die verwachtingen. 

BEKIJK - "Oekraïne heeft twee grote prioriteiten, bescherming in het luchtruim en zware wapens en tanks om de Russen terug te drijven", legt Jan Balliauw uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Er zijn veel twijfels"

"Wat Oekraïne nu nodig heeft, is luchtafweer, luchtafweer en luchtafweer", zei Boris Pistorius, sinds gisteren de minister van Defensie in Duitsland, voor de start van de vergadering. De toon van de samenkomst lijkt gezet en laat weinig ruimte over speculatie. Duitsland lijkt voorlopig niet toe te geven en plooit niet onder de hoge druk van de internationale gemeenschap. "Er is geen algemene consensus. Verschillende landen hebben hun twijfels over de levering van tanks aan Oekraïne."

BEKIJK - Duitse regering blijft terughoudend over de levering van Leopard-tanks aan Oekraïne:

Videospeler inladen...

Er is geen algemene consensus. Verschillende landen hebben hun twijfels over de levering van tanks aan Oekraïne

Boris Pistorius - Duitse minister van Defensie

Ook bij de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin blijft het opvallend stil rond de Duitse Leopard 2-tanks. De Verenigde Staten stelden deze ochtend wel een defensiepakket voor dat voor 2,5 miljard dollar aan zware wapens richting Oekraïne stuurt. Het pakket omvat zware artillerie, gepantserde voertuigen en luchtafweersystemen. 

Maar over de broodnodige Leopard 2-tanks repte de minister geen woord. Ondanks de hoge internationale druk om tanks richting Oekraïne te zetten, zal de Oekraïense president Zelenski momenteel dus nog even op zijn honger moeten zitten. Nochtans bevinden er zich meer dan 2.000 van die Duitse tanks verspreid over heel Europa. 

De Poolse premier maakte gisteren duidelijk dat als Duitsland niet meewerkt, Polen de tanks zal leveren zonder Duitse exportlicentie. "In principe kan het land dat niet doen, maar Polen gaat hier uit van het motto: oorlog breekt wet", vertelt Jan Balliauw, Oost-Europakenner bij VRT NWS. 

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin rept geen woord over de tanks:

Videospeler inladen...

Wel geeft de Duitse defensieminister toe dat hij deze ochtend de opdracht heeft gegeven om de voorraden te controleren. Dat betekent niet veel, maar kan wel een indicatie zijn dat Duitsland toch alle opties openhoudt. Toch blijft het land erg voorzichtig. "We moeten dit conflict heel zorgvuldig benaderen. Daarbij houden we rekening met wat de gevolgen van dit conflict voor iedereen kunnen zijn," zei hij.

"Het is duidelijk dat Duitsland nog niet helemaal klaar is om die tanks te leveren", vertelt Jan Balliauw. "We weten dat ze het daarmee moeilijk hebben omdat het land vreest voor escalatie. Duitsland vreest dat de levering van tanks kan leiden tot een rechtstreeks conflict tussen Rusland en het Westen."

Toch meent Jan Balliauw dat het niet uitgesloten is dat Duitsland in de toekomst wel akkoord gaat met de export van tanks naar Oekraïne. "Dat wil niet zeggen dat de beslissing op de lange termijn wordt geschoven. Het is nu nog te vroeg, maar Duitsland gaat zich wel voorbereiden op een positieve beslissing. Die zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag niet meer genomen worden."

BEKIJK - Duitse minister van Defensie Pistorius tempert de verwachtingen:

Videospeler inladen...

Ander materieel

De aarzeling over de levering van gevechtstanks betekent niet dat Duitsland de steun aan Oekraïne zal stopzetten, in tegendeel. Op Ramstein werd vandaag ook overlegd over enorme militaire steunpakketten voor Oekraïne. De tanks trekken nu alle aandacht, maar er passeren veel andere zaken de revue. 

Zo herinnerde Pistorius eraan dat Berlijn Patriot-systemen en geleide raketten zal leveren. "Het wordt een uitgebreid pakket, inclusief de training van soldaten", benadrukte hij. Het hele Duitse pakket aan defensiematerieel moet nog in het voorjaar in Oekraïne belanden. Ook 40 gepantserde voertuigen, geen tanks, maken deel uit van het pakket. Ook andere landen zenden heel wat militair materieel naar Oekraïne. 

Waarom ligt die levering zo gevoelig?

"De Tweede Wereldoorlog speelt hierin een belangrijke rol", vertelt Wiebke Pittlik van het Duitslandinsituut van de Universiteit van Amsterdam. ""Nie wieder Krieg", "nooit meer oorlog", is daarbij het welbekende motto." De herinnering aan Duitsland als agressor is in de hoofden van de Duitsers nog te vers om nu het voortouw te nemen in het bewapenen van een ander land. "De druk op Duitsland om als leider naar voren te treden is nochtans enorm."

Meest gelezen