Ook op de trein ticket kopen wordt duurder

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het boordtarief, dat is de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein, stijgt vanaf 1 februari naar 9 euro. Nu bedraagt de toeslag nog 7 euro. Dat heeft de NMBS vrijdag bevestigd.

lto
Bron: BELGA

Het boordtarief bestaat sinds februari 2015 en bedraagt sindsdien 7 euro. Voordien gold een lager tarief voor wie vooraf aan de treinbegeleider meedeelde dat hij of zijn nog geen vervoersbewijs had. Maar die regel leidde regelmatig tot onenigheid; het boordtarief moest duidelijkheid bieden.

Het boordtarief geldt voor wie op de trein een ticket koopt, in plaats van aan een loket, via een automaat, de website of de app. “We willen eraan herinneren dat het de bedoeling is dat reizigers een ticket kopen vóór ze op de trein stappen”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Hij wijst erop dat elk station uitgerust is met minstens één ticketautomaat.

LEES OOK. Binnenkort betaal je meer voor treinrit: voor deze tickets kan het interessant zijn om ze nog deze maand aan te kopen (+)

Volgens cijfers van de NMBS koopt minder dan 2 procent van de reizigers een ticket op de trein. De automaten zijn goed voor zowat de helft, de website en de app voor 30 procent. De rest van de tickets wordt hoofdzakelijk aan een loket gekocht.

De verhoging van het boordtarief is een onderdeel van de jaarlijkse tarievenverhoging bij de NMBS op 1 februari. De spoorwegmaatschappij kondigde eerder aan dat de tarieven dan met gemiddeld 8,73 procent omhooggaan. “De tariefaanpassing zal slechts een beperkt deel van de gestegen werkingskosten dekken”, zei de maatschappij bij de aankondiging eind oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen