© Arsenal

Leandro Trossard heeft zijn toptransfer naar Arsenal te pakken: “Ze zeiden dat ze van mijn speelstijl houden”

Witte rook voor Leandro Trossard (28). De Rode Duivel verlaat Brighton, waar hij in ongenade was gevallen, voor Arsenal. De leider in de Premier League legt zo’n 24 miljoen euro op tafel en schotelt Trossard een contract tot 2027 voor. Bij de Londense club krijgt hij het rugnummer 19. “Ik wil mezelf tonen bij een topclub op het hoogste niveau”, aldus Trossard, die zondag al zijn debuut kan maken in de topper tegen Manchester United.

Yanko Beeckman

Het kan verkeren, zei Bredero. Van de B-kern van het nummer zeven naar de fiere leider in de Premier League. Volgens de Italiaanse transfergoeroe Fabrizio Romano werden pas woensdag de eerste contacten tussen Arsenal en Trossard gelegd, donderdag al bereikte de Rode Duivel een akkoord over een contract met de leider in de Premier League, tot 2027 met nog een optie op een extra seizoen. Daarvoor legde Trossard aanbiedingen van twee andere clubs naast zich neer. Vrijdag werd de deal in onderstaand filmpje al aangekondigd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik kijk er echt naar uit om eraan te beginnen”, vertelde Trossard in zijn eerste interview als Arsenal-speler. “Dit is een grote club en ik ben klaar om de fans te tonen wat ik kan. Iedereen kan zien hoe goed deze club het momenteel doet en ik ben hier om die dromen te helpen verwezenlijken. Ik hoop dat ik hier alles kan geven. Ik wil zo veel mogelijk magische momenten creëren en hopelijk kunnen we dan samen met de fans vieren.”

“Ze zeiden me dat ze van mijn speelstijl houden en dat ik in hun systeem zou passen. Het helpt wel dat ik veelzijdig ben. Ik hou er wel van om in de pocket te staan, achter de spits. Ook op de flanken kan ik uit de voeten. Als ik mag kiezen, kies ik voor de positie achter de spits, al hangt veel ook van het systeem af. Ik ben vooral goed in één-tegen-één-situaties en op de kleine ruimte. In de box kan ik ook wel afwerken. Daarnaast heb ik mijn ervaring, die ik hoop over te brengen. Ik hoop het team heel wat bij te dragen.”

Zondag al speelgerechtigd tegen United

Arsenal betaalt uiteindelijk zo’n 24 miljoen euro om Trossard binnen te halen. Een bedrag dat, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan oplopen tot een dikke 30 miljoen euro. Daarmee zou hij de op vijf na duurste Belgische transfer binnen de Premier League worden, na Romelu Lukaku, Christian Benteke (elk twee keer) en Marouane Fellaini. Zondag is Trossard al speelgerechtigd voor de kraker tegen Manchester United.

“Dit is mijn beste seizoen ooit in de Premier League”, zei onze landgenoot nog. “Met Brighton zetten we uitstekende resultaten neer en mijn vorm was erg goed. Na het WK speelde ik niet veel meer vanwege de omstandigheden. Nu wil ik mezelf tonen bij Arsenal: op het hoogste niveau bij een topclub. Dit team heeft zo veel geschiedenis en daar wil ik graag deel van uitmaken. Vandaar dat ik voor dit project gekozen heb.”

“Leandro is een speler die onze aanval naar een hoger niveau zal brengen”, aldus sportief directeur Edu op de clubwebsite. “Hij is zeer polyvalent, heeft veel techniek, is slim en heeft ervaring op alle niveau’s”, voegde coach Mikel Arteta daaraan toe.

Rondje moddergooien

Voor Trossard is zijn transfer naar Arsenal de ideale uitweg nadat hij op een ramkoers was geraakt met Brighton-trainer Roberto De Zerbi. Trossard kende een wervelend seizoensbegin, maar werd na het WK naast de ploeg gezet door de Italiaan, die vond dat zijn Belgische aanvaller sinds de wereldbeker “geen honderd procent was”. “Momenteel zie ik hem niet in topvorm voetballen”, aldus De Zerbi.

Josy Comhair, de Limburgse makelaar van Trossard, sloeg vervolgens terug richting de Italiaan. “Na het WK is er op training een woordenwisseling geweest met Leandro en nog een speler, om een onbenulligheid”, aldus Comhair. “Via de physical coach heeft Leandro moeten vernemen dat hij apart moest trainen. Afgelopen maandag heeft de trainer Leandro in groep met de grond gelijkgemaakt en aangegeven hem niet meer te willen zien. Een trainer die al vier weken niet rechtstreeks communiceert met zijn speler is werkelijk onbegrijpelijk.” Een winters vertrek werd de enige mogelijke oplossing. Trossard en Roberto’s: echt klikken zal het nooit doen.

LEES OOK. Entourage Trossard niet te spreken over uitspraken én gedrag Brighton-coach: “Hij heeft Leandro in groep met de grond gelijk gemaakt”

De Zerbi.© Getty Images

Bij Arsenal wordt Trossard na Albert Sambi Lokonga (23) de tweede Belg. Of hij daar straks wel op een basisplaats moet rekenen, valt nog af te wachten. Concurrenten Gabriel Martinelli en Bukayo Saka zijn dit seizoen immers in goeden doen. Arsenal strijdt wel nog op drie fronten mee – Premier League, FA Cup én Europa League –, kansen zullen er dus wellicht sowieso komen. En zo kan Trossard straks in één klap mogelijk drie prijzen in Engelse loondienst op zijn palmares bijschrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal