Archieffoto ter illustratie: de brandweer van Leuven in actie tijdens een autobrand
Politie Leuven

Brandweer Leuven protesteert tegen personeelstekort: "Kunnen veiligheid niet meer blijven garanderen"

Medewerkers van het brandweerkorps van Leuven maken zich zorgen over het aanhoudende tekort aan personeel. Volgens het personeel komen er steeds meer risico's bij terwijl het aantal brandweermensen dat wordt ingezet, afneemt.

Een aantal leden van het basis -en middenkader van de brandweerpost Leuven stellen zich ernstige vragen bij de nieuwe risicoanalyse die wordt gemaakt voor de Hulpverleningszone Oost in Vlaams-Brabant. "Daar is tot nu toe geen enkele communicatie over geweest terwijl die tegen eind vorig jaar moest klaar zijn", merkt brandweerman Dries Snackaert op. "Nochtans zouden er op basis van die analyse belangrijke beslissingen worden genomen, vooral op vlak van personeel."

Risico's nemen toe

Het aantal interventies in de zone stijgt jaar na jaar. Ook het aantal risico's neemt toe. Zo worden er bijvoorbeeld steeds meer appartementen gebouwd en stijgt het aantal inwoners in de regio. Toch volgt de inzet van personeel die trend niet en dat is gevaarlijk vinden de brandweermensen. "De huidige bezetting is onvoldoende. We horen dat het personeel zelfs zal worden afgebouwd. Terwijl de risicoanalyse nog niet eens besproken is op de zoneraad. Dan zeg je toch eigenlijk dat je amper of zelfs geen rekening wilt houden met de resultaten van dat onderzoek?" vraagt Snackaert zich af. "We hebben meer middelen nodig. Niet voor loonsopslag, wel voor extra collega's. Anders kunnen wij de veiligheid van de mensen niet blijven garanderen."

Opnieuw actie voeren

Het gebeurt steeds vaker dat hulpverleners uit de brandweerpost van Leuven moeten bijspringen bij andere posten of zelfs in andere zones. En omgekeerd. Een van de opvallendste voorbeelden was een gaslek in de zomer van 2022 in het centrum van Leuven. Omdat er op dat moment te weinig medewerkers aanwezig waren in Leuven, werd het korps van Londerzeel ter plaatse gestuurd. "Het duurde 30 minuten vooraleer de collega's toen in Leuven raakten. Dat is veel te lang en onverantwoord", klinkt het. Maar ook de inschattingen over het aantal interventies zouden volgens het personeel niet kloppen. "In 2021 hebben de twee ziekenwagens van brandweerpost Leuven een 4.000-tal ritten uitgevoerd, terwijl de prognose van de zoneleiding slechts 2.900 ritten was."

Zestig Leuvense brandweermannen voerden in juni van vorig jaar al actie om het personeelstekort aan te kaarten en oplossingen te vragen. "We stellen vast dat de zoneleiding de ernst van de situatie niet inziet. Als we binnenkort geen gehoor krijgen, voelen wij ons genoodzaakt opnieuw actie te voeren", laten ze weten. De voorzitter van de zoneraad, de burgemeester van Leuven en de zonecommandant waren vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.

Meest gelezen