© ATV

Werken aan brugvoeg viaduct Merksem duren nog tot volgende week: dit moet je weten

Sinds vrijdagavond wordt er opnieuw gewerkt aan de brugvoegen op het viaduct van Merksem. Grote verkeershinder en lang aanschuiven stond in de sterren geschreven en dat kwam dinsdagochtend ook uit. Dagjestoeristen kunnen gratis parkeren op de P+R’s van Merksem en Luchtbal. Ook het openbaar vervoer naar het centrum van Antwerpen is gratis.

Jarit Taelman

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelde in het najaar van 2022 schade vast aan de brugvoegen op het viaduct van Merksem, in beide richtingen. In oktober en december werden al tussentijdse werken uitgevoerd. Dit weekend begint de volgende fase van de herstellingswerken op het viaduct.

De aannemer begon afgelopen vrijdag met de werken in de richting van Gent, maandagavond werd gestart met de werken richting Nederland. “Weggebruikers krijgen de raad om de omgeving van de werken op het viaduct van Merksem zo veel mogelijk te vermijden en zo de hinder op de Antwerpse Ring en de toekomende snelwegen te beperken”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Verkeerscentrum.

© Robin Fasseur

Werken richting Nederland

De kapotte brugvoeg richting Nederland wordt volledig vernieuwd. “In oktober werd daar een grondige, tussentijdse ingreep uitgevoerd met veertien metalen platen. Daardoor kon de beschadigde brugvoeg beter beschermd worden tegen de druk die het passerende verkeer uitoefent”, zegt Nagels.

Nu de nieuwe voeg geleverd is, kan de definitieve herstelling eindelijk gebeuren. Nagels: “Van maandagavond 23 januari om 21u tot dinsdagochtend 31 januari om 5u gaat de aannemer de platen die momenteel over de voeg liggen, verwijderen en de bestaande voeg opbreken.”

Het verkeer moet over twee versmalde rijstroken moeten en er geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. “Bij het einde van de werken worden de vaste signalisatie en de snelheidscamera die er nu staan, weggehaald. Dan geldt de maximumsnelheid van 100km/u, zoals ook elders op de Ring.”

De kapotte brugvoeg richting Nederland (archiefbeeld).© BFM

Liefkenshoektunnel

Het Vlaams Verkeerscentrum zal de verkeersdrukte gedurende de volledige werken in de gaten houden en in functie daarvan kan de Liefkenshoektunnel richting Gent en Nederland tolvrij worden gemaakt . “Dat zal gecommuniceerd worden in de verkeersbulletins op de radio en via de kanalen van het Verkeerscentrum”, verduidelijkt Bruyninckx nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen