Nederlandse regering wil verbod op houden van mopshonden: "Dieren lijden onder hun uiterlijk"

De Nederlandse regering wil het houden van honden en katten die ernstig lijden door hun doorgefokt uiterlijk, verbieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om honden met een korte snuit, zoals mopshonden, en katten met vouwoortjes. "Een heel goed idee, want mopshonden zijn eigenlijk gehandicapte honden", zegt dierenarts Bart Van Goethem in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Grote ronde ogen, een platte snoet en een mollig lijfje. Mopshonden zien er volgens liefhebbers dan wel schattig uit, maar achter dat uiterlijk schuilen vaak grote gezondheidsproblemen. 

"Mopshonden zijn eigenlijk gehandicapte honden"

"We zien in onze praktijk veel honden en katten met gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door het fokken naar een uiterlijk dat wij aantrekkelijk vinden", zegt Bart Van Goethem, dierenarts aan de dierenkliniek van de Universiteit Gent, in "De wereld vandaag" op Radio 1. Mopshonden, bijvoorbeeld, kunnen door hun platte neus moeilijk ademhalen en leven doorgaans minder lang. "De honden snurken misschien schattig, maar dat komt omdat ze onvoldoende lucht krijgen." De lijst met problemen die bij het hondenras voorkomen, is lang. "De dieren lijden vaak aan huidproblemen door overtollige plooien en hebben ook problemen aan hun gewrichten. Mopshonden zijn eigenlijk gehandicapte honden."

Beluister het volledige gesprek met dierenarts Bart Van Goethem in "De wereld vandaag" op Radio 1

Medische kosten tot 4.000 euro

De baasjes van de mopshonden zijn bovendien vaak slecht geïnformeerd over de gezondheidsrisico's en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen. "Voor hun vierde levensjaar komen de meeste mopshonden al bij de dierenarts terecht. De kosten om de hond op te lappen kunnen oplopen tot 4.000 euro. Daar denken de eigenaars vaak niet bij na als ze zo'n hond aankopen." 

Helemaal fit zal een mopshond nooit worden. "We kunnen proberen om de ademhaling te verbeteren en het zo comfortabel mogelijk te maken voor de hond. Toch loopt dit soort huisdier op elke warme dag opnieuw het risico om te stikken." 

Nederland wil houden van mopshonden verbieden

De Nederlandse minister van Landbouw en Natuur Piet Adema wil nu het houden van mopshonden en andere huisdieren die lijden door hun uiterlijk verbieden. De dieren fokken is al verboden in Nederland, maar ze kunnen wel nog in het buitenland gekocht worden. En dus houden mensen ze nog steeds als huisdier. Baasjes die al een doorgefokt dier in huis hebben, mogen dat houden tot het doodgaat. In de toekomst zullen ze geen nieuwe dieren meer mogen aanschaffen. 

In afwachting van het houdverbod wil de Nederlandse regering ook een verbod om de dieren te vertonen, bijvoorbeeld in reclames. Dat zou mensen namelijk aanmoedigen om zelf ook zo’n dier in huis te nemen. Ook het plaatsen van foto's van die dieren op sociale media zal aan banden gelegd worden. 

Volgt ook in België een verbod?

In België zijn er voorlopig nog geen maatregelen om het houden of verkopen van mopshonden te verbieden. Katten met vouwoortjes houden en kweken is in ons land wel verboden. 

Meest gelezen