Belga

Chinese onderzoeker aan UGent wint rechtszaak en mag in België blijven

Een Chinese onderzoeker aan de Universiteit Gent die verplicht werd om het land te verlaten, mag dan toch in België blijven. Hij moest het land verlaten omdat hij het "economisch en wetenschappelijk potentieel" van België zou bedreigen. Hij ging in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwisting en krijgt gelijk. 

Een rechter heeft het bevel vernietigd om een Chinese onderzoeker van de Gentse universiteit het land uit te zetten. Dat schrijft De Tijd en blijkt uit een arrest van de Raad voor Vreemdelingenbetwisting. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wilde de man het land uitzetten omdat hij een bedreiging vormde voor het "economische en wetenschappelijke potentieel" van ons land. 

Het doctoraatsonderzoek van de man gaat over de distributie en evolutie van Chinese luchtvaartmaatschappijen in West-Europa. Daarvoor krijgt hij ook begeleiding van promotoren van de universiteit van Luik en van Shippensburg University in Pennsylvania.

Geen bewijzen

Naast zijn onderzoek voor de Gentse universiteit is hij ook bestuurder van een Belgisch transportbedrijf. Daar zou China hem inzetten om meer Chinese investeerders naar hier te halen en om België een stukje afhankelijker te maken van China.

Maar de rechter ziet geen harde bewijzen dat de man effectief een risico vormt voor onze economische en wetenschappelijke belangen. De man mag hier dus blijven en ook de Gentse Universiteit laat weten dat hij zijn onderzoek mag verderzetten. "We hebben tijdens dat onderzoek geen veiligheidsrisico's gedetecteerd", klinkt het bij woordvoerder van de UGent Stephanie Lenoir. 

Meest gelezen