Astronaut Buzz Aldrin op 93e verjaardag voor de vierde keer getrouwd: "Zo gelukkig als tieners op de vlucht"

De voormalige Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin, die samen met Neil Armstrong als eerste mensen op de maan stapte, is op zijn 93e verjaardag voor de vierde keer in het huwelijksbootje gestapt. In een kleine ceremonie gaf hij het jawoord aan Anca Faur (63). "Zo gelukkig als tieners op de vlucht", schrijft hij bij een foto op Twitter.

Buzz Aldrin is gisteren 93 jaar geworden, maar dat was niet het enige heugelijke evenement dat hij vierde. Hij deelde een foto op Twitter waarin hij aankondigde dat hij in het huwelijksbootje was gestapt met zijn partner, Anca Faur (63). "Mijn liefde sinds jaren en ik zijn getrouwd tijdens een kleine privéceremonie in Los Angeles. We zijn zo gelukkig als tieners die van huis weglopen om te trouwen", schrijft hij.

Anca Faur, geboren in Roemenië, is sinds enkele jaren executive vice president van Buzz Aldrin Ventures, het bedrijf dat alle commerciële en publieke activiteiten van Aldrin beheert. Eerder haalde ze een doctoraat in de chemische ingenieurswetenschappen.

Voor Aldrin is het zijn vierde huwelijk. Van 1954 tot 1974 was hij getrouwd met Joan Ann Archer, met wie hij drie kinderen heeft. Zijn tweede huwelijk, met Beverly Van Zile, duurde van 1975 tot 1978. In 1988 gaf hij het jawoord aan Lois Driggs Cannon. Dat huwelijk duurde tot 2012. Er kwam een schikking waarbij Aldrin naar verluidt 240.000 dollar (zo'n 220.000 euro) moest uitbetalen aan zijn ex-echtgenote.    

Mensen naar Mars

Edwin "Buzz" Aldrin maakte in 1969 deel uit van de Apollo 11-missie die als eerste mensen naar de maan stuurde. Neil Armstrong werd legendarisch als de eerste mens die op de maan stapte ("It's one small step for man, one giant leap for mankind"). Hij werd gevolgd door Buzz Aldrin. Voor Armstrong voet op de maan zette, hield Aldrin als gelovige presbyteriaan eerst een kleine ceremonie waarin hij brood brak, wijn dronk en een gebedje opzegde.

Buzz Aldrin poseert bij de Amerikaanse vlag op de maan in juli 1969.
1969 AP

Na zijn pensioen bij de NASA in 1971 bleef Aldrin zich inzetten voor de promotie van bemande ruimtevaart. Hij bleef in de schijnwerpers, ook vanwege zijn privéleven. Hij kampte onder meer met depressie en alcoholverslaving en klaagde ooit twee van zijn kinderen aan. Al tien jaar ijvert hij ervoor om mensen naar Mars te sturen, iets waar nu plannen voor worden gesmeed.

Aldrin is de enige nog levende astronaut van de beroemde Apollo 11-missie. Neil Armstrong overleed in 2012, Michael Collins stierf in 2021. Het personage Buzz Lightyear uit de "Toy story"-films is naar Aldrin vernoemd.

De eerste man op de maan, een historische terugblik:

Videospeler inladen...

Meest gelezen