Wie heeft er baat bij een recessie?

The Economist waarschuwt voor een wereldwijde recessie. Wie kan er profiteren wanneer de economie stokt?

Waarom is dit belangrijk?

In economisch moeilijke tijden is het misschien nog belangrijker om te weten wat er met je geld gebeurt. Met een mogelijke recessie voor de deur, kan het geen kwaad om goed geïnformeerd te zijn.

Een recessie is volgens de definitie een periode van twee of meer kwartalen waar de economische activiteit vermindert. Dit kan verschillende oorzaken hebben die vaak samen voorkomen. De oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie bijvoorbeeld. 

De winnaars

  • Wanneer je een recessie vergelijkt met tijden van economische voorspoed, zullen er weinig mensen zijn die effectief beter af zijn. Er zijn echter wel mensen die het relatief beter zullen doen: de mensen die het geluk hebben om hun job te houden en de rijken.
  • Een terugval in de economische activiteit vertaalt zich in lagere prijzen op de financiële markten. Als je nog wat cash achter de hand hebt, staan de aandelen en obligaties in de solden.
  • Bedrijven die noodzakelijke producten verkopen zijn beter bestand tegen recessies. Zij zullen namelijk geen, of minder, terugval in de verkoop zien. Andere bedrijven die het minder goed doen, kunnen dan prooi vallen voor overnames. Als de marktwaarde van een bedrijf dermate daalt, wordt het goedkoper om een meerderheid van de aandelen te kopen.
  • Recessie en inflatie komen vaak samen voor. Inflatie is goed voor mensen, bedrijven of overheden die schulden hebben. De af te betalen som is hierdoor, in reële termen, lager.

Bijkomend

  • Tijdens recessies zijn consumenten prijsbewuster. Ryanair topman Michael O’Leary zei vorig jaar dat de bedrijven die de laagste prijzen aanbieden, veelal met minder kleerscheuren uit een recessie komen. “De mensen gaan nog steeds vliegen, alleen zullen ze veel prijsbewuster zijn. Consumenten wenden zich in een recessie altijd tot provider met de laagste kosten, of het nu Ikea, Lidl of Primark is. In de luchtvaart speelt Ryanair die rol.”
  • Normaal reageren centrale banken op een recessie door de rente te verlagen, in de hoop consumptie en investeringen te stimuleren. Maar om de inflatie in te perken, wordt de rente net opgetrokken. 
  • De combinatie van een stokkende economie en hoge inflatie wordt stagflatie genoemd, en is voor centrale banken zowat de grootste nachtmerrie. Ze kunnen hun belangrijkste wapen, de zetting van de rentevoet, namelijk niet verhogen en verlagen tegelijkertijd.
Meer