Duitsland-expert Dirk Rochtus met links een Leopard 2-tank.
Volledig scherm
PREMIUM
Duitsland-expert Dirk Rochtus met links een Leopard 2-tank. © AP/rv

Waarom willen de Duitsers geen Leopard 2-tanks aan Oekraïne schenken? Zijn ze bang voor de Russen?

Hoewel hij er bijna op zijn knieën om gesmeekt heeft, krijgt de Oekraïense president Zelensky voorlopig geen Leopard 2-tanks. Duitsland wil ze niet leveren. Waarom eigenlijk niet? Zijn de Duitsers bang om de Russen voor het hoofd te stoten? Of gaat het land toch nog overstag? Professor Dirk Rochtus (KU Leuven) legt uit.

124 reacties

  • Jo Nijs

    1 jaar geleden
    Die Duitsers zijn ongeloofelijk. Nu, zelfs na de inval in de Krim in 2014 en de inval in Oekraine, blijven ze nog ALTIJD de Rus verdedigen. Ze blijven zijn gas kopen (eigenlijk is dat niet meer of minder dan het leger van Poetin rechtstreeks te sponseren !). Wat een lafaards. Draai die kraan zelf dicht, stop alle betalingen en zoek alternatieven elders of binnen de EU. Uw vrienden zitten hier, Schulz, niet in Moskou ! Zijn jullie nu nog niet geleerd, na Nordstream 2 ??
  • WILFRIED DE WILDE

    1 jaar geleden
    Om het even welke tank is een wapen uit een ver verleden. Leveren of niet leveren is hetzelfde.
  • Christine Laevers

    1 jaar geleden
    Met wat meer info, denk ik nu ook dat die tanks er gaan aankomen. Ik begrijp ook beter dat Duitsland een enorme verandering doormaakt door afscheid te moeten nemen van Russisch gas. Frankrijk o.a. leverde of levert gas aan Duitsland. Ze hebben er een prominente economie mee opgebouwd; dat wel. Ik hoop alleen dat het aangekondigd groot Russisch offensief ('groot' ?) niet in februari begint maar later. Ik hoop ook dat er meer gebeurt, dan er vrijgegeven wordt aan de pers.
  • Wilfried Vanden Berg

    1 jaar geleden
    Voor al die zogenaamde experten hier . In een oorlog zijn geen winnaars , alleen verliezers . En diegenen die het kunnen of mogen overleven die houden er alleen nachtmerries aan over . Laat dat duidelijk zijn.
  • Mark Vrijdaghs

    1 jaar geleden
    Veel schrijvers in deze rubriek vrezen voor een escalatie en zelfs een 3de W.O.. Blijkbaar zien ze helaas niet dat Rusland deze oorlog dagelijks laat escaleren. Poetin heeft daarvoor geen aanleiding nodig. Wat ik ook afleid uit is dat Rusland zich alles mag permitteren en Oekraïne moet het maar ondergaan. Komaan zeg! Een atoomoorlog? Poetin is niet gek, als hij op de knop duwt volgen er 4 anderen die ook op de knop duwen. Zelfmoord dus. Geef dus die noodzakelijke tanks om de oorlog te stoppen.