AFP or licensors

Russische nieuwszender RT stopt activiteiten in Frankrijk na bevriezen van rekeningen: "We worden monddood gemaakt"

De Russische nieuwszender RT stopt zijn activiteiten in Frankrijk. Dat heeft hoofdredactrice Xenia Fedorova aangekondigd via Twitter. De zender ziet zich daartoe genoodzaakt omdat de bankrekeningen van RT France zijn bevroren. Dat is gebeurd in het kader van de Europese sancties tegen Rusland, wegens de oorlog in OekraĆÆne.

Tot vorig jaar was de Russische nieuwszender RT, een afkorting van de oorspronkelijke naam Russia Today, in Europa te bekijken, ook bij ons. Maar een maand na de Russische inval legde de Europese Unie een uitzendverbod op aan RT, om verspreiding van propaganda en desinformatie van het Kremlin tegen te gaan.

Het Franse filiaal van de nieuwszender trok naar de rechter om het verbod aan te vechten, omdat het vindt dat de vrijheid van meningsuiting en informatie in het geding zijn, maar de zender verloor die zaak. Desondanks ging RT France door met uitzenden: online en via satelliet.

Rekeningen bevroren

Ook daar komt nu een einde aan, zo kondigt Xenia Fedorova, hoofdredacteur van RT France, zelf aan via Twitter. Daarin zegt ze zelf dat de rekeningen van het moederbedrijf achter de Franse tak van de nieuwszender bevroren zijn, waardoor het onmogelijk is om de activiteiten voort te zetten.

Fedorova spreekt van een ā€œarbitraire maatregelā€, als gevolg van het 9e pakket van sanctiemaatregelen tegen Rusland. De hoofdredactrice zegt dat haar zender al sinds de lancering, 5 jaar geleden, onder vuur heeft gelegen. Volgens Fedorova heeft de zender altijd het woord aan iedereen gegeven en durfde de zender altijd vragen te stellen.Ā 

Vervolgens barstte de oorlog in OekraĆÆne los, zo gaat Fedorova verder. ā€œWe hebben die met de grootste waakzaamheid behandeld, altijd op een evenwichtige manierā€, maakt ze zich sterk. Daar valt over te twisten, want kijkers horen er niets over "een invasie door Rusland", maar wel informatie over "een speciale militaire operatie".

In de context van de oorlog heeft zich volgens Fedorova de kans voorgedaan ā€œom ons monddood te maken, zonder dat er ook maar Ć©Ć©n professionele fout bewezen werd, zonder dat RT Frankrijk ooit veroordeeld of bestraft werdā€. Het bevriezen van de rekeningen is dan ook ā€œeen politieke beslissingā€, besluit ze.

De hoofdredactrice laat weten dat de 123 Franse werknemers, onder wie 77 journalisten, die voor de zender werkten, nu dreigen hun salaris van januari niet meer te krijgen en hun werk te verliezen. In een reactie heeft het Kremlin al gedreigd met maatregelen tegen Franse media in Rusland.Ā 

ā€œPanoā€

Drie jaar geleden, dus twee jaar voor de grote invasie van Rusland in OekraĆÆne, trok ons duidingsprogramma "Pano" naar de redactie van RT France.Ā 

Toen zei hoofdredacteur Xenia Fedorova nog dat ze nooit telefoon had gekregen van het Kremlin om een verhaal in te trekken of te brengen. "Het verschil tussen ons en de andere Franse zenders? Wij stellen de zaken in vraag. Wij graven dieper dan de andere media."

Bekijk hier de "Pano"-reportage "Missie chaos: Hoe Rusland van (des)informatie een wapen maakt" van 3 april 2019 hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen