AFP or licensors

Na 40 militairen ontslaat Braziliaanse president Lula nu ook legerchef

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft legerchef Julio CĆ©sar de Arruda ontslagen. Dat melden Braziliaanse media. Mogelijk heeft dat te maken met de bestorming van het Braziliaanse parlement eerder deze maand. Eerder deze week ontsloeg hij al veertigĀ militairen die zijn presidentiĆ«le residenties moesten beschermen.

Aanhangers van de vorige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die begin januari werd opgevolgd door Lula da Silva, bestormden op 8 januari het Congres, de regeringszetel en het hooggerechtshof in Brasilia. Ze veroorzaakten grote schade. President LulaĀ beschouwde de gebeurtenissen als een poging tot staatsgreep en beschuldigde delen van de politie en het leger ervan samen te hebben gewerkt met de aanvallers.

Eerder deze week heeft Lula de top van de politie grotendeels vervangen en heeft hijĀ veertig militairen ontslagen die instonden voor de beveiliging van hetĀ "PalĆ”cio da Alvorada"Ā en deĀ "Granja do Torto",Ā de officiĆ«le residentie en het buitenverblijf van de Braziliaanse president.Ā 

Ook de chef van het Braziliaanse leger, Julio CĆ©sar de Arruda, moet er nu aan geloven. Hij vervulde de functie sinds 30 december, twee dagen voor het einde van het mandaat van de voormalige president Jair Bolsonaro. Hij werd begin januari in de functie bevestigd door Lula.

Volgens justitieminister FlƔvio Dino werden voorlopig al zowat 1.500 sympathisanten van Bolsonaro opgepakt. Het nieuwsportaal G1 berichtte dat 200 mensen alweer werden vrijgelaten, terwijl er 350 in voorarrest zitten. De overige 900 wachten nog op een beslissing.

Meest gelezen