Sipa USA

"Politieke nachtmerrie voor Joe Biden": opnieuw vertrouwelijke documenten gevonden in privéwoning van de Amerikaanse president

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bij een huiszoeking in de privéwoning van president Joe Biden in Wilmington zes documenten in beslag genomen. Dat heeft Bidens advocaat Bob Bauer medegedeeld. Het gaat om "geclassificeerde documenten en ondersteunend materiaal". Eerder deze maand werden in het huis én in een voormalig kantoor van de president ook al vertrouwelijke documenten gevonden. "Dit is een politieke nachtmerrie voor Biden", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

"De uitgebreide huiszoeking in Bidens woning in Delaware heeft maar liefst 13 uur geduurd", vertelt Björn Soenens, Amerikacorrespondent voor VRT NWS. "In totaal werden 6 geclassificeerde documenten gevonden. Sommige dateren uit zijn periode als senator 15 jaar geleden, andere uit zijn tijd als vicepresident (onder Barack Obama, red.) 6 jaar terug.

BEKIJK - Björn Soenens in New York: "De problemen stapelen zich op voor Biden":

Videospeler inladen...

Eerder deze maand werden door medewerkers van Biden al vertrouwelijke documenten aangetroffen in de woning in Delaware en overgemaakt aan het ministerie van Justitie. Ook in een voormalig kantoor had de Amerikaanse president vertrouwelijke documenten achtergelaten. Biden reageerde verrast en zei dat hij niet weet wat er in de documenten staat. 

"Dit is een politieke nachtmerrie voor de Amerikaanse president", aldus Soenens. "Hij verweet namelijk zelf zijn voorganger Donald Trump om roekeloos om te springen met geheime documenten." Minister van Justitie Merrick Garland heeft een onafhankelijke procureur aangesteld om de zaak te onderzoeken. 

BEKIJK - "Dit is vooral politiek gênant", zegt ook Amerikakenner Thomas De Graeve in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen