2022 Getty Images

Royals op zondag - Koning Charles deelt winst van windmolens (niet zomaar), en verhuist de kroonprins-zonder-land naar Griekenland?   

De Britse koning Charles wil de winsten van zes nieuwe windmolenparken besteden aan het "publieke goed". Een mooie geste, maar ook win-win. Nu Constantijn II van Griekenland dood is, wat gaat (kroonprins) Pavlos doen? Koning Filip en koningin Mathilde trokken naar Davos, wie hebben ze ontmoet? En "The crown" heeft Winchester Cathedral op het oog. Op zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Windturbines schuiven geld

Koning Charles wil de extra winst van zes nieuwe windmolenparken op de zogenoemde commerciële kroondomeinen (The Crown Estate) aanwenden voor het brede publiek. De Britse koninklijke familie verhuurt al jaren grond op de kroondomeinen aan energiebedrijven. Daarvan gaat een deel geld naar de schatkist en dat vormt de basis voor de berekening van de dotaties voor de royals.

Hun overheidstoelage komt uit de geldpot genaamd Sovereign Grant. 15-25% haalt de Sovereign Grant bij de kroondomeinen en het andere stuk bij de Britse belastingbetaler. De koninklijke familie gebruikt de dotaties voor officiële reizen, ander vervoer en allerlei onderhoudskosten (reparaties/renovaties) aan koninklijke gebouwen.

The Associated Press. All rights reserved

De overheidstoelage was vorig jaar goed voor een bedrag van 98,4 miljoen euro. Met de stijging van de winst uit de kroondomeinen zou de dotatie kunnen oplopen tot 169 miljoen euro. Kenners zien er een slimme zet in van Charles om kritiek te voorkomen, want hoe zou immers een fikse stijging van de dotaties overkomen bij het Britse volk in volle crisistijden?

De nieuwe windmolens "van koning Charles" komen er aan de kusten van Yorkshire en Lincolnshire en in Noord-Wales, Cumbria en Lancashire. Ze zouden volstaan om zeven miljoen gezinnen van energie te voorzien, en ze zouden de kroondomeinen vanaf 2024 jaarlijks maar liefst 1,1 miljard euro opleveren.

Ook de kroning en het bezoek aan Parijs naderen

Britse royaltywatchers

Het is voor Charles ook een manier om positief de aandacht naar zich toe te trekken na wekenlange krantenkoppen over de Netflixreeks "Harry & Meghan" en het boek "Spare" van prins Harry. "Hij wil een lijn trekken onder de controverse rond zijn jongste zoon en vooruitgaan met werk waaruit blijkt dat de koninklijke familie nut heeft. Vergeet ook niet: de kroning en het bezoek aan Parijs, op uitnodiging van president Macron, naderen", klinkt het. 

In zijn kersttoespraak vorig jaar maakte Charles zich nog zorgen over de sterk gestegen kosten voor alle Britten. Hij sprak over "een tijd van grote angst en nood" en dacht daarbij aan diegenen "die manieren vinden om hun rekeningen te betalen, hun gezin te voeden en warm te houden". 

Met dit initiatief laat de koning zien dat hij actie onderneemt, maar het is win-win voor beide partijen. Ook de kritiek op de erfenis van koningin Elizabeth II blijft intussen nazinderen: opvolger Charles hoeft hier geen successierechten op te betalen.

HERBEKIJK - Nog eens de eerste kerstboodschap van koning Charles III (met ondertitels):

Videospeler inladen...

Geruchten rond Pavlos

Maandag is de laatste koning van Griekenland, Constantijn II, begraven. Zijn vrouw Anne Marie (74) blijft in Griekenland wonen, maar de voorbije week verschenen berichten dat oudste zoon Pavlos in de zomer zou verhuizen, van de VS naar Griekenland. "Die geruchten kloppen niet. Het koppel zal meer tijd spenderen in Athene, maar dat is het", zegt Ivi Macris die voor het Griekse hof werkt.

De monarchie werd in Griekenland in 1973 afgeschaft na een referendum. Maar de leden van de koninklijke familie gebruiken hun titels nog, staatsrechtelijk waren Constantijn en Anne Marie geen koning en koningin meer.

De 55-jarige Pavlos wordt aanzien als kroonprins (ook wel eens de kroonprins-zonder-land genoemd) en is nu hoofd van de Griekse koninklijke familie. Wellicht vandaar de verhalen dat hij zou terugkeren naar zijn geboorteland. Hij moest met zijn familie als baby vluchten na een staatsgreep, belandde eerst in Italië en Denemarken om vervolgens een leven op te bouwen in Engeland.

Pavlos is niet zo populair als zoon Achileas en dochter/model Olympia die feestend in de media verschijnen en honderdduizenden volgers hebben op Instagram. Hij studeerde in de VS en deelde er een flat met de toenmalige Spaanse kroonprins Felipe. Pavlos trouwde later met de Amerikaanse miljardairsdochter Marie-Chantal Claire Miller (met wie hij vijf kinderen deelt), werkt al jaren in de banksector, woont in New York en heeft een verblijf in Londen. 

Dochter Olympia gaf twee jaar geleden een interview aan The Telegraph en noemde zich toen de "tussenin-prinses". "Ik kan anoniem rondlopen zonder lijfwachten", aldus Olympia. "Er gelden geen regels. Je moet je echter anders gedragen als je deel uitmaakt van het publieke leven. Mocht ik terugkeren naar Griekenland, mijn leven zou er ontzettend anders uitzien." 

Netwerken in Davos

Koning Filip en koningin Mathilde hebben er een drukke week opzitten. Eerst vlogen ze naar Griekenland voor de begrafenis van Constantijn II, en dan was het naar Zwitserland reizen voor enkele dagen Davos waar het Wereld Economisch Forum plaatsvond. 

Op het forum komt de politieke en economische elite samen, een ideale plek om te netwerken en je land te promoten. Filip en Mathilde werden vergezeld door premier De Croo (Open VLD), minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen).

De koning en koningin hadden er ontmoetingen met wereldleiders en wetenschappers, namen deel aan publieke sessies en hadden een privédiner met de Duitse econoom en ingenieur Klaus Schwab, die het Forum in Davos oprichtte. 

We zetten enkele ontmoetingen op een rij:

Met Klaus Schwab.
Met Congolees president Tshisekedi.
Met Oleksandra Matviichuk, de Oekraïense mensenrechtenactiviste die een Nobelprijs kreeg.

Filip met Josef Aschbacher, topman van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, en de Duitse astronaut Matthias Maurer op onderstaande foto. In november raakte bekend dat een Belg, Raphaël Liégeois, een van de vijf nieuwe astronauten bij ESA wordt (uit een selectie van meer dan 22.000 kandidaten).

Winchester niet Westminster

Winchester Cathedral, een van de grootste kathedralen van Engeland gelegen ten zuidwesten van Londen, sluit op 24 en 25 januari. Niets speciaals, maar de Britse openbare omroep BBC News vermoedt sterk dat er opnames plaatsvinden voor de populaire Netflixserie "The crown". 

Waar seizoen 5 focust op de echtscheiding van prins Charles en prinses Diana, komen in seizoen 6 de laatste dagen van Diana aan bod. Winchester Cathedral wordt blijkbaar de locatie om haar uitvaart te draaien en is het alternatief voor Westminster Abbey waar Diana op 6 september 1997 haar afscheidsplechtigheid kreeg. Het koor van Winchester zelf heeft ook een rolletje te pakken.

Winchester Cathedral vanbuiten.

De opnames voor seizoen 6 begonnen al in september, maar de productie werd een tijdje onderbroken uit respect voor het overlijden van koningin Elizabeth. Filmploegen en acteurs Elizabeth Debicki (Diana) en Rufus Kampa (die de 15-jarige William vertolkt) werden vorig jaar nog gespot op een boot in Palma op Mallorca. Daar werden ook scènes ingeblikt met Khalid Abdalla die gestalte geeft aan Diana's vriend Dodi al-Fayed.

Waarom de opnames voor de begrafenis van Diana niet in Westminster Abbey gebeuren, is niet bekend. Dat kan wel degelijk tegen betaling, drones bijvoorbeeld zijn er ook toegelaten. "The crown" was naar verluidt niet welkom op Eton College, waar prins William en Harry studeerden. Het werd dan Winchester College. Eerder kreeg de productie een njet om in Buckingham Palace te filmen en op Althorp, het domein van de Spencers. Diana's broer Charles Spencer vreest ervoor dat kijkers zouden vergeten dat de reeks fictie is.

Winchester Cathedral vanbinnen.
© VIEW PICTURES LTD.  

Meest gelezen