AFP or licensors

Honderdduizend Israëli betogen tegen nieuwe uiterst-rechtse regering van Benjamin Netanyahu: "Democratie staat op het spel"

In Tel Aviv, in Israël hebben zeker 100.000 mensen betoogd tegen de hervormingsplannen voor justitie van de nieuwe uiterst-rechtse regering van Benjamin Netanyahu. Die wil het Hooggerechtshof verzwakken en beslissingen van dat Hof met een simpele parlementaire meerderheid aan de kant kunnen schuiven. Volgens de oppositie in Israël wordt de rechtstaat bedreigd. Ook het corruptie-onderzoek tegen de premier zelf zou door de hervormingen kunnen verdwijnen.

"Democratie!" scandeerden de vele tienduizenden demonstranten gisteravond in Tel Aviv. Volgens de betogers wordt de rechtstaat in Israël bedreigd en staat de toekomst van de democratie zelf op het spel.

De aanleiding van de betoging - de derde al in evenveel weken tijd - is een geplande hervorming van justitie die de nieuwe ultranationalistische regering van premier Benjamin Netanyahu wil doorvoeren. Volgens die regering hebben rechters in Israël te veel macht en beslissingsrecht over wetgeving en beleid.

De coalitie van de rechtse Likoed-partij van Netanyahu met enkele kleine ultra-orthodoxe en extreemrechtse partijen wil de macht van het Hooggerechtshof beperken. Als de hervorming wordt doorgevoerd, zou het Hooggerechtshof niet meer mogen ingrijpen als er in het parlement een meerderheid is voor een wet. Tegenstanders vrezen dat de rechten van minderheden in het gedrang zouden komen, zoals die van Palestijnen en holebi's.

"Ik protesteer omdat de democratie in Israël op het spel staat," zegt een 24-jarige rechtenstudente op de betoging. "Ik was geschokt toen ik over deze hervormingen van justitie hoorde."

Een 64-jarige man op de betoging zegt dat het Israëlische leger "30 jaar lang voor onze vrijheid heeft gevochten en we zullen niet toelaten dat deze regering onze vrijheid afneemt. We vechten voor onze democratie."

Corruptieproces Netanyahu

Bovendien spelen er volgens de demonstranten in Tel Aviv ook persoonlijke motieven. "De enige reden voor deze zogenoemde revolutie (de justitiehervorming, nvdr.) is om één persoon te redden. Het doel is enkel en alleen om één persoon te redden van zijn proces, en dat is Netanyahu," zegt de demonstrante Yael Student. Velen vrezen namelijk dat met de hervorming ook het corruptieproces tegen Netanyahu zelf in de prullenmand zou kunnen belanden.

AFP or licensors

Naast de massale betoging in Tel Aviv kwamen ook in andere steden in Israël mensen op straat: in Jeruzalem, Haifa en Beër Sjeva.

Maar Netanyahu laat het protest niet aan zijn hart komen en zet door met de justitiehervorming, die nu nog bestudeerd wordt door een parlementaire commissie. Volgens premier Netanyahu zijn de demonstranten linkse tegenstanders die weigeren om de verkiezingsuitslag te accepteren.

Situatie verder op scherp door ontslag minister?

De perikelen rond de justitiehervorming zouden nog verder op scherp kunnen worden gezet door het ontslag - vandaag - van minister van Binnenlandse Zaken en Gezondheid Aryeh Deri. Die werd uit zijn functies ontzet nadat het Hooggerechtshof zijn benoeming eerder deze week ongeldig had verklaard.

Deri werd immers al meermaals veroordeeld, onder meer voor fiscale fraude. De rechters noemden zijn benoeming "ongepast" en verwezen naar zijn herhaaldelijke veroordelingen.

"Het is met een zwaar hart en veel moeite dat we verplicht zijn om u van uw regeringspost te halen", zei Netanyahu op de wekelijkse kabinetsbijeenkomst, in aanwezigheid van Deri.

Deri is de leider van de strengreligieuze Shas-partij. Die stond erop dat Netanyahu Deri zou benoemen als minister. Aanhangers van de partij dreigden ermee de regering te verlaten als Deri zijn post zou kwijt raken. Shas is goed voor 11 van de 64 zetels die de coalitie heeft in het parlement.

De nieuwe minister van Justitie, Jariv Levin, gaf al te kennen dat hij "al het nodige zal doen om het onrecht tegen Deri recht te zetten".

Meest gelezen