Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Verdachte van schietpartij in Amerikaanse staat Californië dood teruggevonden

De man die ervan wordt verdacht afgelopen weekend zeker tien mensen te hebben doodgeschoten op een feest voor Chinees Nieuwjaar in Monterey Park, bij Los Angeles, is dood aangetroffen in een busje. Dat heeft de politie vannacht bekendgemaakt. Agenten hadden het busje omsingeld na een klopjacht. Het gaat om een man van 72.

Het gaat om een 72-jarige man die werd geïdentificeerd als Huu Can Tran. Hij heeft zichzelf van het leven beroofd. "De verdachte vertoonde een schotwond en werd ter plaatse dood verklaard", vertelde politiekorpschef Robert Luna. "Ik kan bevestigen dat er geen andere verdachte is voor deze schietpartij."

Het motief van de verdachte, een man van Aziatische afkomst, is nog niet bekend. Hij schoot volgens ooggetuigen in een nachtclub op willekeurige mensen en vluchtte. Zowat twintig minuten later werd even verderop, in Alhambra, door dezelfde man, geprobeerd een aanval te plegen, maar die werd afgeslagen door omstaanders en een wapen werd afgenomen.

Politiekorpschef Robert Luna noemt het een van de gruwelijkste zaken in zijn regio. Met vijf dode vrouwen en vijf dode mannen gaat het om de dodelijkste schietpartij sinds Uvalde vorig jaar, toen daar in Texas negentien kinderen en twee leerkrachten om het leven werden gebracht.

De politie en hulpdiensten rukten zaterdagavond uit voor een "actieve schutter" in Monterey Park, op zowat 15 kilometer ten oosten van het centrum van Los Angeles in de staat Californië. De dader sloeg toe rond 22.30 uur lokale tijd, 7.30 uur in de ochtend bij ons.

BEKIJK - "Een mannelijke verdachte vluchtte weg en wordt gezocht": politie is met man en macht op zoek naar de dader:

Videospeler inladen...

De schietpartij vond plaats in een danszaal, aan het slot van een dag waarop duizenden mensen waren samengekomen om het Chinese Nieuwjaar te vieren. In Monterey Park wonen veel mensen van Aziatische, vooral Chinese, afkomst.

Volgens een getuige schoot de dader wild in het rond met een semi-automatisch aanvalsgeweer. Mensen schreeuwden en probeerden in paniek naar buiten te rennen. Een getuige, die een restaurant uitbaat in de straat waar het incident plaatsvond, zegt dat mensen zijn zaak binnenstormden en hem vroegen om af te sluiten omdat ze bij de danszaal een man met een machinegeweer hadden gezien. 

De politie bevestigt dat bij de schietpartij tien mensen zijn gedood, vijf mannen en vijf vrouwen. Er zijn ook tien gewonden. Zeven daarvan liggen in het ziekenhuis, sommigen zijn er erg aan toe.

Busje omsingeld

De politie was met man en macht op zoek naar de dader. Daarbij omsingelden agenten een witte bestelwagen, op 50 kilometer van Monterey Park, die voldeed aan de beschrijvingen van het voertuig dat gezien werd tijdens de schietpartij. Wanneer de agenten vroegen aan de bestuurder om uit te stappen, hoorden ze schoten.

BEKIJK - Zwaarbewapende agenten doorzoeken een verdacht busje:

Videospeler inladen...

Minstens twee kogelgaten waren zichtbaar in het raam aan de kant van de bestuurder. De bestuurder hing over het stuur toen de politie het busje benaderde. Het was de persoon naar wie ze op zoek waren. Hij zou zichzelf van het leven hebben beroofd.

Volgens de politie was de dader een man van Aziatische origine. Over zijn motief en of er sprake is van een haatmisdrijf, is nog geen duidelijkheid.

Link met ander incident

De politie bevestigde ook dat er een verband is met een incident even later in de naburige plaats Alhambra. Twintig tot dertig minuten na het bloedbad in de danszaal in Monterey Park is de verdachte een dansclub binnengestapt. Maar aanwezigen slaagden erin hem het wapen afhandig te maken, waarna hij vluchtte. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De feestelijkheden in Monterey Park hadden normaal gesproken het hele weekend moeten duren. De activiteiten voor de eerste feestdag waren net een uurtje achter de rug toen de schietpartij plaatsvond. Zondag stond een tweede dag van feestelijkheden gepland. De voorbije jaren lokten de feestelijkheden voor het Chinese Nieuwjaar in Monterey Park tot 100.000 bezoekers.

2023 is nog maar enkele weken begonnen, maar toch zijn er in de Verenigde Staten nu al 25 grote schietpartijen geweest, met in totaal meer dan 50 doden.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op het nummer 1813 of op de website van de Zelfmoordlijn.

AFP or licensors

Op beelden die verspreid worden op de sociale media is te zien hoe de politie massaal aanwezig was in de buurt.

Meest gelezen