Zo voorkom je dat je zelfgemaakte cake ingezakt uit de oven komt
Of je nu graag een klassieke vier-vierdencake met vanille of chocolade bakt: dit gebak verveelt nooit. Maar hoe zorg je ervoor dat er een geslaagde versie de oven uit komt? En hoe voorkom je dat de cake inzakt? Patissiers Lotte Van Gorp en Erik Reintjes leggen uit én delen het ultieme 7-stappenplan. “Voeg niet alle eieren in één keer toe.”
“Iedereen kan een cake bakken, maar niet elke cake is goed”, zegt patissier Lotte van Gorp, die vorig jaar de Dutch Pastry Award won. “Het gebruik van goede grondstoffen is het belangrijkst. Gebruik vooral goede boter en geen margarine. Boter heeft een typische smaak die veel beter is dan margarine. Aangezien boter en suiker de voornaamste smaken zijn in een cake, moeten die écht van goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het ook van belang dat je cake luchtig is”, vervolgt Van Gorp “De boter moet luchtig geklopt worden voordat deze gemengd wordt met het ei. Die details zijn belangrijk.”
Vier-vierdencake
Volgens Van Gorp hebben bij cake alle ingrediënten dezelfde verhoudingen. Voor een klassieke vier-vierdencake heb je het volgende nodig: 100 gram suiker, 100 gram roomboter, 100 gram ei, 100 gram bloem of zelfrijzend bakmeel. Tot slot ook een snufje zout. “Een smaakje toevoegen zoals vanille of chocolade kan met vanille-extract of cacaopoeder. Dat meng je gewoon door de bloem heen.”
“Je kan ook twee smaken toevoegen aan je cake”, vertelt patissier Erik Reintjens, patissier en algemeen directeur van Patisserie Peter Lemmens.”Dan voeg je cacaopoeder aan de ene helft van je beslag toe en schenk je het vervolgens zoveel mogelijk gescheiden in de bakvorm.” Qua smaak kan je volgens hem diverse kanten op. “Je kan vers geschilde appelschijfjes toevoegen, maar ook kaneel- of amandelpoeder.”
Gebruik een keukenmachine of handmixer om de boter goed luchtig en wit te krijgen. Handmatig met een garde wordt het lastig.
Hoe maak je de cake het best?
Voor het bakken van een cake heb je alleen een keukenmachine of een handmixer nodig volgens Van Gorp. “Dat is wel belangrijk, want de boter moet goed luchtig en wit van kleur zijn. Als je die zo handmatig met een garde wil kloppen, wordt het lastig. “Je klopt beslag het makkelijkst luchtig met een vlindergarde of een platte menghaak.
Om het beslag te mengen heb je natuurlijk ook een beslagkom nodig. “Een slakom kan daar ook voor dienen”, tipt Reintjens. “Met een pannenlikker krijg je het beslag makkelijk uit de kom. Schenk je cakebeslag vervolgens in een rechthoekig cakeblik of een springvorm. Met die laatste kan je je cake het makkelijkst uit de vorm lossen.”
Hoe voorkom je een ingezakte cake?
Dan heb je al je moeite gedaan om een cake te maken en te bakken: komt hij ingezakt uit de oven. “Een cake zakt in als hij niet gaar is”, verklaart Van Gorp. Laat hem dan gewoon nog wat langer in de oven. “Misschien op een lagere temperatuur. Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant. Als hij eenmaal gaar uit de oven komt, moet hij meteen uit het cakeblik gelost worden. Laat de deur van je oven de eerste 50 minuten van het bakproces gesloten”, tipt Reintjens.”Anders zakt je cake gegarandeerd in.”
7-stappenplan voor het bakken van een cake
Bij dit recept van Van Gorp en Reintjens gebruik je een standaard bakvorm van 30 x 10 centimeter.
1. Verwarm de oven voor op 170°C en zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
2. Smeer de bakvorm van tevoren in met boter en doe er wat bloem bij. Klop de bakvorm vervolgens uit, zodat er een heel dun laagje bloem over blijft. Je kan ook bakpapier gebruiken.
3. Doe de boter, suiker en het zout in de mengkom en mix het tot een romig mengsel. Doe vervolgens in drie delen het ei erbij. Voeg niet alle eieren in één keer toe. Anders mengt dat niet goed, omdat het geheel te vet en te vochtig is.
4. Meng vervolgens de bloem of het zelfrijzend bakmeel rustig door het beslag met een spatel tot alles goed gemengd is. Meng niet te lang, want dan gaat de bloem gluten ontwikkelen en dat beïnvloedt de structuur van de cake.
5. Stort het mengsel in de ingevette bakvorm en doe hem direct in de oven. Afhankelijk van je oven moet de cake 45 tot 60 minuten bakken.
6. Controleer of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Zit er geen beslag aan de satéprikker, dan is hij gaar. Het kan ook met een dunne ijzeren breinaald of vleesvork.
7. Leg de cake na het bakken op een rooster en laat eerst volledig afkoelen voor je ervan eet.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”