Duizendtal actievoerders komen bijeen in Brussel om vrijlating van Olivier Vandecasteele te eisen

Ruim 1.000 actievoerders zijn vanmiddag in Brussel bijeengekomen om de vrijlating van Olivier Vandecasteele te eisen. De Belgische ngo-medewerker die in Iran veroordeeld is tot een celstraf van 40 jaar en 74 zweepslagen wegens spionage, is deze week 42 jaar geworden. Zijn verjaardag werd door zijn familie en mensenrechtenorganisatie Amnesty International aangegrepen om te demonstreren in het centrum van Brussel.

"Vandaag is de verjaardag van Olivier Vandecasteele", zo schreef mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag op sociale media.

"Hij wordt 42 en zal de dag alleen doorbrengen in een ijskoude isoleercel. Uit solidariteit roepen we iedereen op om zondag 22 januari om naar het Albertinaplein in Brussel te komen."Ā 

Die oproep werd niet in de kille noordenwind geslagen, want volgens de Brusselse politie waren vanmiddag zo'n 1.100 mensen bijeengekomen op de plaats van afspraak, in het centrum van de hoofdstad.

Ondanks kou

Volgens Marie Van Reet, organisator van de manifestatie, waren er 1.000 Ć  1.500 mensen aanwezig. Hoe het ook zij: ze is heel tevreden met de opkomst, zegt ze tegen VRT NWS.Ā 

"Wij appreciƫren echt enorm dat er ondanks de kou op deze zondag zoveel volk naar hier is gekomen om steun te betuigen aan de familie van Olivier, om de vrijlating van Olivier te vragen en om druk te zetten op politici", aldus Van Reeth.

Penibele omstandigheden

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, wees er tijdens de manifestatie op dat de omstandigheden waarin Olivier Vandecasteele in wordt vastgehouden "zeer penibel zijn en strijdig met de mensenrechten en het verbod op foltering".Ā 

"Hij heeft ook geen eerlijk proces gekregen, met een onduidelijke aanklacht en een advocaat die hij niet zelf kon kiezen. We mobiliseren wereldwijd voor zijn onmiddellijke vrijlating, en in afwachting moeten zijn rechten gerespecteerd worden, moeten zijn detentie-omstandigheden verbeteren, en moet hij de medische hulp krijgen die hij nodig heeft."

Druk zetten

De demonstranten kwamen bijeen om de Belgische politiek te vragen om druk op Iran te blijven zetten.Ā "BelgiĆ« moet de Iraanse overheid maximaal onder druk zetten om de arbitraire detentie van de Belg zo snel mogelijk te beĆ«indigen", klinkt het bij Amnesty.Ā 

"Belgiƫ moet ook onderzoeken hoe het, in samenwerking met andere landen, paal en perk kan stellen aan de tactiek van Iran om mensen arbitrair vast te houden en als politiek drukkingsmiddel te gebruiken. Gijzeling is een internationaal misdrijf."

Inzameling

Op het Albertinaplein werden ook handschoenen, mutsen, pullovers, en sjaals ingezameld, als teken van solidariteit met de gevangen Belg.

"In de gesprekken met zijn familie heeft hij gezegd dat hij het verschrikkelijk koud heeft in zijn cel", zegt Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van het SteuncomitĆ© aan Olivier Vandecasteele.Ā 

"De inzameling van die warme kleren is een symbolische solidariteitsactie om meer warmte te vragen voor Olivier, en een verbetering van zijn detentievoorwaarden. De ingezamelde kleren zullen overhandigd worden aan het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen."

Meest gelezen