Hobbykweker Puppy4life uit Kortemark verliest erkenning: "Dieren krijgen niet genoeg water, en sprake van fraude"

Puppy4life in Kortemark moet dicht. De hobbykweker verliest zijn vergunning en mag de komende 2 jaar geen gelijkaardige activiteiten meer doen. De erkenning wordt ingetrokken nadat politie en inspectie dierenwelzijn verschillende inbreuken hadden vastgesteld, zowel tegen de regels op dierenwelzijn, als tegen de administratieve procedures.

De hobbykweker van Puppy4life is zijn erkenning kwijt en mag de komende 2 jaar geen honden meer kweken. Dat gebeurt om verschillende redenen, zegt minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA): "De hobbykweker verzorgde zijn dieren niet genoeg. Ze hadden bijvoorbeeld niet altijd toegang tot drinkwater." 

"De pups waren ook niet correct geregistreerd. Er werd geen correcte informatie opgegeven over de reu (vader van de puppy's). En er werden ook dieren verhandeld die niet ter plaatse waren gekweekt, en dat is fraude."

Hij handelde ook in puppy's die elders waren gekweekt, en eigenlijk is dat fraude

Ben Weyts, minister voor Dierenwelzijn (N-VA)

Politie en dierenwelzijn moeten wel regelmatig ingrijpen, maar een zaak sluiten en de vergunning intrekken, dat gebeurt niet zo vaak. "Het was nodig, omdat de hobbykweker hardleers was," vervolgt Weyts. 

"Fraude in het verhandelen van dieren is niet niks. Als je je klanten een puppy wil verkopen die eigenlijk van Oost-Europa komt bijvoorbeeld, heb je daar een specifieke erkenning als handelskwekerij voor nodig. De man in kwestie had die niet. Als hij ze verkocht zonder erkenning, lichtte hij eigenlijk zijn klanten op en dat is fraude."  

Op 15 maart moet Puppy4life in Kortemark de deuren sluiten.

Meest gelezen