De varkenskoppenverkoop is een vaste waarde op Toontje Bel.© Tommy Maes

Varkenskoppen en andere vleeswaren gaan vlot van de hand op Toontje in Bel

Geel -

Ook het Geelse gehucht Bel stond zondag in het teken van de Sint-Antoniusviering. Tijdens ‘Toontje Bel’ stond de traditionele varkenskoppenverkoop op het programma. Verscheidene lekkernijen werden daarbij geveild, waaronder de roemruchte ‘Worst van de burgemeester’.

Sint-Antonius is de patroonheilige van Bel, dus staat zondag het Geelse deeldorp eveneens in het teken van ‘Toontje’. De Sint-Antoniusviering gaat in Bel traditioneel van start met een misviering. Na de mis worden de dieren gewijd onder het waakzaam oog van ‘Franse soldaten’. Ondanks het koude weer lieten verscheidene hondeneigenaars hun trouwe viervoeter dopen, maar ook enkele paarden, een ezel, een kalfje en zelfs enkele tractoren worden gewijd.

De dierenwijding tijdens Toontje Bel.© Tommy Maes

Een vaste waarde tijdens de Sint-Antoniusviering in Bel is de varkenskoppenverkoop. De parochiezaal zit bomvol wanneer veilingmeester Jef Vangenechten aan zijn taak begint. Niet alleen varkenskoppen gaan er onder de hamer, maar ook diverse vleeswaren zoals spek, pensen, kipkap en ribben. Ook taarten en wijn behoren tot de geveilde lekkernijen. Volgens de folklore wordt er ook in Belgische frank geboden.

“De opbrengst van de varkenskoppenverkoop gaat grotendeels naar het bewaren van het kerkelijk patrimonium in Bel”, vertelt Vic Verwimp van de kerkfabriek Bel, die de Sint-Antoniusviering organiseert. “Het gaat onder meer om het onderhoud van het beschermde kerkorgel. Daarnaast ondersteunen we jaarlijks een goed doel. Dit jaar is dat Ispahan, een vereniging die zich inzet voor palliatieve begeleiding.”

‘Worst van de Burgemeester’

De ‘Worst van de Burgemeester’ bracht dit jaar 7.000 Belgische frank op, of 173,53 euro.© Tommy Maes

Tijdens de varkenskoppenverkoop wordt ook telkens de ‘Worst van de Burgemeester’ geveild. “Die traditie is gestart toen Frans Peeters nog burgemeester was”, zegt Vic Verwimp. “Ook huidig burgemeester Vera Celis biedt, maar hoeft niet per se het hoogste bod te geven. Daardoor bieden de verschillende politieke partijen tegen elkaar op.

De burgemeester is er door omstandigheden dit jaar niet bij, maar er wordt wel hevig geboden op worst. Uiteindelijk doet N-VA het hoogste: 7.000 Belgische frank of 173,53 euro. De worst wordt nadien ook in stukjes gesneden en onder het publiek verdeeld.

Het Zeuntcomité is vaste gast op de varkenskoppenverkoop.© Tommy Maes

Een andere traditie is het bieden op de varkenskoppen. Gewoonlijk halen de leden van het Zeuntcomité daar altijd het hoogste bod. “Met de varkenskoppen gaan we in de week naar een plaatselijke slagerij om er kipkap van te maken op Zeuntse wijze”, zegt Marcel Verachtert van het Zeuntcomité. “Het gaat om een familierecept van een van onze leden, waar we een beetje Zeuntbier aan toevoegen. De helft van de kipkap delen we in de week uit onder de mensen en de andere helft vriezen we in om later te verdelen. Dit jaar hebben de Franse soldaten ons overtroefd bij het bieden van de hele varkenskop, maar dat is niet erg. Ze geven ons de kop, maar in ruil krijgen ze een deel van de kipkap.”

 (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER