Hoe zit het nu: krijgen we vandaag al boetes in Gent?

© fvv

Er heerst onduidelijkheid over het boetebeleid vanaf 3 april, nu het circulatieplan van Gent vandaag ingaat: kunnen auto’s die vanaf maandag 3 april de nieuwe knips en borden negeren nu al een boete krijgen of is er een overgangsperiode?

Bert Staes

Ja, er kunnen vandaag, maandag 3 april al boetes geschreven worden. Er zijn twee verschillenden instanties die de regels van het nieuwe circulatieplan controleren: de nummerplaatcamera’s van het Mobiliteitsbedrijf en de agenten van de Gentse politie.

Die laatste zegt vanaf maandag te verbaliseren. Afgelopen weekend heeft de Gentse politie de boetes op zak gehouden, omdat de situatie gisteren door de uitrol van het circulatieplan redelijk verwarrend was. Maar vanaf 3 april mag een agent die een automobilist een verbodsbord ziet negeren optreden. Dat bevestigt de politie.

Het Mobiliteitsbedrijf last wel een overgangsperiode in: wie de komende weken door een van de nieuwe knips rijdt of langs een camera aan de nieuwe stukken voetgangerszone, krijgt de eerste keer alleen een waarschuwing in de bus. Die valt binnen de vier of vijf werkdagen in de bus. De tweede keer dat zijn of haar nummerplaat wordt genoteerd door de nummerplaatscamera's volgt wel een GAS-boete van 55 euro.

Opgelet: de overgangsperiode geldt enkel aan nieuwe stukken voetgangerszone en knips. Wie bijvoorbeeld de Sint-Michielshelling op rijdt, die al jaren voetgangerszone is, zal wel gewoon een GAS-boete van 55 euro krijgen.

Dit verandert er vanaf maandag allemaal in Gent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen