De zussen Vandecasteele spraken vanmiddag de ruim  1.000 manifestanten toe in Brussel.

Familie had vrijdag nog contact met Olivier Vandecasteele: "Het was heel emotioneel"

De familie van Olivier Vandecasteele, de humanitair medewerker die al sinds februari 2022 vastgehouden wordt in een Iraanse gevangenis, heeft afgelopen vrijdag contact gehad met de man. Dat hebben zijn ouders en zussen vandaag laten weten tijdens een betoging in Brussel. Zo'n 1.100 mensen waren daar bijeengekomen om de vrijlating van de Belgische man te vragen.

"Afgelopen vrijdag, 331 dagen na zijn arrestatie, hebben we hem voor de vierde keer gehoord, via WhatsApp", zeggen Nathalie en Virginie Vandecasteele. "Hij leek verzwakt, maar hij probeerde opnieuw sterk te zijn en niet te huilen." 

"Hij liet ons weten dat hij voor de rechter verschenen was om zijn definitieve en officiële vonnis te horen: 40 jaar cel en 74 zweepslagen. Maar terwijl voor veel andere politieke gevangenen de veroordeling het einde van hun isolatie betekent, is dat niet het geval voor Olivier."

Virginie en Nathalie Vandecasteele vanmiddag op de bühne in Brussel.

De man zit nog altijd in volledige afzondering, in een kleine kale cel zonder buitenlucht, en zonder medische zorg, aldus beide zussen. "Hij is intussen gestopt met zijn hongerstaking, maar hij is 25 kilo vermagerd en zijn mentale toestand is fel aangetast." 

Sinds de Belgische ambassadeur 16 dagen geleden Olivier Vandecasteele kort kon bezoeken in zijn cel, heeft de gevangen Belg niemand meer gesproken en geen enkel gezicht gezien, zeggen zijn zussen. "Zijn maaltijden worden via een valluik doorgegeven, en hij moet geblinddoekt door de gangen voor zijn dagelijkse uitstap van 15 minuten."

Volgens de familie is het de hoogste tijd dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt: "Ze heeft de morele en politieke verplichting om onze onschuldige medeburger onmiddellijk te bevrijden. Olivier is het enige slachtoffer in deze geopolitieke wirwar van belangen, hij is een gijzelaar, een speelbal van politieke spanningen tussen twee landen die dateren van lang voor zijn arrestatie."

Vader Bernard en moeder Annie zeiden vanmiddag tegen VRT NWS dat het heel moeilijk is voor hen. “Het was heel emotioneel”, getuigt de moeder over het gesprek van vrijdag. “De omstandigheden zijn niet goed.” Vader Vandecasteele troost zich met de gedachte dat zovelen met hen meeleven. De hulp van de vrienden van hun zoon, is voor de familie een hele steun, aldus de vader. 

BEKIJK - Beelden van de manifestatie van vandaag, met korte reacties van de ouders van Olivier Vandecasteele:

Videospeler inladen...

Meest gelezen