© Getty Images

“Duitsland bereid Polen toestemming te geven voor levering Leopard-tanks aan Oekraïne”

Duitsland is bereid Polen toestemming te geven om - Duitse - Leopard-tanks te leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag gezegd.

wver
Bron: BELGA

“Als het ons gevraagd wordt, zouden we ons er niet tegen verzetten”, zei de minister van de Groene Partij, die in een coalitie met de sociaaldemocraten van Olaf Scholz regeert. “Voorlopig is de vraag niet gesteld door Polen, dat een officieel verzoek moet indienen bij Berlijn”, zei de minister, in Parijs geïnterviewd door de Franse zender LCI.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki had eerder op de dag hard uitgehaald naar zijn Duitse ambtgenoot Olaf Scholz. Die had opnieuw zijn steun betuigd aan Oekraïne, “zo lang en zo sterk als nodig”.

Morawiecki noemde het in een gesprek met het persbureau PAP “onacceptabel” dat Duitsland nog altijd niet de zo gewilde Leopard 2-tanks heeft gestuurd. “Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de oorlog begon. Er sterven iedere dag onschuldige mensen. Russische bommen richten een verwoesting aan in Oekraïense steden, er worden burgerdoelen aangevallen, vrouwen en kinderen worden vermoord.”

De Duitsers zeiden vrijdag tijdens een bijeenkomst met andere NAVO-landen op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein in West-Duitsland dat ze zelf nog geen besluit hadden genomen over het leveren van hun Leopard-tanks. Die zijn volgens Kiev van vitaal belang voor de herovering van door Rusland veroverd gebied.

Duitsland had tot nu toe ook geweigerd om toestemming te geven aan andere landen, zoals Polen, om hun Leopards te exporteren. Veel Duitsers vrezen dat het sturen van zware wapens die ook voor de aanval geschikt zijn, zoals de Leopards, Rusland provoceren en tot escalatie van de oorlog leidt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer