© RR

Jeroom en Philippe Geubels hosten clash der Nederlandse comedians: “De grappen waren zo slecht”

Amsterdam -

Twee Belgen en tien Hollanders zaten eens vast in een huis. Geen grap, wel de nieuwe show van Jeroom (45) en Philippe Geubels (41). Een groep komieken moet er elkaar koste wat het kost doen lachen en het zelf droog houden. Spek naar de snor van Jeroom. “Ik ben de beste host van West-Europa, maar een comedian? Dat niet.”

Dennis Van Goethem

Een pot van 50.000 euro voor een goed doel naar keuze. Dat is de inzet van Last One Laughing, kortweg LOL, op de streamingdienst Prime Video. Geen Vlaams programma, maar wel twee Vlaamse gastheren: Jeroom Snelders en Philippe Geubels. Zij sluiten tien Nederlandse komieken zes uur lang op in een huis vol prullaria en kostuums. Doel is om de tegenstand te doen lachen en vooral zelf niet in een deuk te liggen. Want wie laatst lacht, wint. Een simpel maar ijzersterk concept, vindt Jeroom. Hij kijkt met Geubels toe vanuit de regiekamer en haalt de lachers eruit. Waarom ze in Nederland voor een Vlaams duo kiezen? “Omdat alle Hollandse presentatoren zijn gecanceld. De markt ligt helemaal open. (grijnst) Maar ook omdat ze Philippe en mij intussen kennen in Nederland. En als buitenstaanders kunnen we objectief oordelen. Het is zoals bij een interland: de scheidsrechters komen van ergens anders.”

Flapperende tepels

Vlaamse kandidaten zijn er niet, maar de afleveringen kan je ook bij ons zien, net als in 240 andere landen en gebieden. Het format is Japans van origine en kreeg al versies in Canada, Mexico, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. “Ik ben zelf fan van de Australische reeks”, zegt Jeroom. “Bijna overal was het een succes. In de eerste plaats omdat het grappig is: alle komieken hebben ‘grapdwang’ en kloten elkaar graag. Maar het is ook geestig om te zien hoe mensen hun lach verbijten. Na een tijd wordt het zelfs pijnlijk en gênant. Die pijniging is deel van de fun.”

Veel hangt af van wie je in het huis steekt. “De mix maakt het interessant. Je hebt komieken die elkaar van de wijs brengen met kleine, snedige opmerkingen. En komieken die gewoon een onnozele hoed opzetten en rondwandelen. Klinkt stom, maar hou dat eens een dag vol.”

Ter illustratie: in Australië was er een spontane striptease en flaneerde een deelnemer rond met een jas vol dildo’s. En in Nederland is er een act met ‘flapperende’ tepels. “Maar het spel is ook tactisch”, zegt Jeroom. “Je kan de concurrentie één per één uitschakelen, of een ‘granaat’ gooien die verschillende mensen doet strijk gaan. Het gevaarlijkste is een buurman die naast je zit te lachen, want niks werkt aanstekelijker. En sowieso kennen ze als collega’s elkaars zwakke plekken.”

Nog niet in België

Als notoire droogstoppel had ook Jeroom in het spel gepast. “Meer nog, ik had los gewonnen. (droog) Zeker omdat de moppen zo slecht waren. Neen, ik heb van nature aanleg voor een pokerface. Niet lachen is voor mij geen opgave. Anderen doen lachen wel. Ik ben de beste host van West-Europa, maar zeker geen komiek. Door De Slimste Mens denken sommigen dat wel, maar meer zit er niet in, vrees ik.”

Plannen voor een Belgische versie zijn er voorlopig niet. Mocht die er komen, wil Jeroom dan opnieuw presenteren of toch zijn kans wagen? “Lastig, maar liever het eerste. Mijn handicap als kandidaat is dat ik tot het einde zou overleven, maar zelf niemand zou wegspelen. In dit spel drijft het rauwe moppentalent boven, zonder vooraf iets af te spreken. Daarom wil ik Philippe Geubels zien deelnemen. Zodat hij al na een half uur door de mand valt en wordt ontmaskerd als de saaie man die hij eigenlijk is.”

‘Last One Laughing’, nu beschikbaar via Prime Video

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer