Toch niet “dood en begraven”: Antwerpse stadsdichters gaan door, zonder stad

Het Antwerpse stadsdichterschap is terug van weggeweest. Het project werd in november ten grave ­gedragen toen, twee maanden nadat Ruth Lasters ontslag had genomen omdat haar gedicht Losgeld door het stadsbestuur werd geweigerd, ook de overblijvende stadsdichters de handdoek in de ring gooiden. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) verklaarde het stadsdichterschap toen “dood en begraven”.

Op Yannick Dangre na neemt dezelfde poule nu een nieuwe start, onafhankelijk van het stadsbestuur, maar met finan­ciële en logistieke steun van Antwerpse culturele en middenveldorganisaties zoals Rataplan, Behoud de Begeerte, Roma, De Studio, Vonk & Zonen, Creatief Schrijven en Avansa.

Ruth Lasters, het duo Proza-K (Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz), Lies Van Gasse en Lotte Dodion zullen de komende twee jaar “voluit zingen, voor de stad, voor haar bewoners, en misschien het meest nog voor de fundamentele vrijheid van het woord”, luidt het in het manifest dat vandaag op de website verschijnt.

Het is de bedoeling ook na de komende twee jaar het stadsdichterschap voort te zetten met een nieuwe stadsdichter of een stadsdichterscollectief.

De stadsdichters zullen elke maand een actualiteitsgedicht schrijven, maar willen ook poëzie in de Antwerpse openbare ruimte brengen. Ze worden ingehuldigd op Gedichtendag, nu donderdag, in het Letterenhuis in Antwerpen.(vdbv))

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen