© BELGA

Anderlecht zit met dilemma Julien Duranville: toptalent nu al verkopen of nog wachten?

Anderlecht moet knopen doorhakken. Het ziet er niet naar uit dat Julien Duranville (16) zijn contract –dat in 2024 afloopt – wil verlengen en dus breken er spannende tijden aan. Verkoopt RSCA het jongste kroonjuweel van de jeugdopleiding nu al, of pas in juni? Paars-wit kan de miljoenen gebruiken, maar de fans zien zo’n talent uiteraard niet graag vroegtijdig vertrekken. Topclubs als Borussia Dortmund liggen alvast op vinkenslag.

Jürgen Geril

Het is al een hele tijd geleden dat u Julien Duranville aan het werk zag bij Anderlecht. In het begin van het seizoen rustte er nochtans veel hoop op het pijlsnelle jeugdproduct om paars-wit te helpen in moeilijke tijden. Alleen dateert zijn laatste invalbeurt van 23 oktober 2022 tegen Standard. De tiener kampte met blessures en liep tijdens de WK-break een nieuwe hamstringkwetsuur op tijdens de stage op Kreta. Duranville is nu bijna weer speelklaar, maar het is niet zeker dat de Anderlecht-fans hem nog aan het werk zullen zien.

Bijtekenen lijkt onmogelijk

Het dossier is complex. Al zijn hele jeugdcarrière wordt de flankaanvaller gevolgd door (grote) buitenlandse clubs. Iedereen wil zo’n explosieve winger. Anderlecht had het al niet onder de markt om De Bliksem ­– de bijnaam van Duranville – een profcontract te laten tekenen en de (entourage van) tiener nu overtuigen bij te tekenen, is zowat een onmogelijke opdracht. Dat is vervelend, want de spurtbom ligt maar vast tot juni 2024.

© BELGA

Daarom dringt de vraag zich op: wat nu?Paars-wit wil voor het sluiten van de transfermarkt nog inkomende transfers realiseren – liefst een spits, een centrale verdediger en een back –, maar moet op de centen letten. Julien Duranville is een goudhaantje voor wie zeker genoeg interesse is. Zou het dan niet logisch zijn om hem nu te verkopen? Door zijn contractsituatie zal zijn waarde immers stelselmatig afbouwen als er nog gewacht wordt. De gespecialiseerde website transfermarkt.be plakt nu een prijs van 5 miljoen euro op hem, maar in werkelijkheid is het momenteel natuurlijk (aanzienlijk) meer.

Hallo, Dortmund?

Eén plus één is twee, maar zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Julien Duranville is een publiekslieveling, een ruwe diamant van wie elke fan hoopt om hem ooit voluit te zien schitteren in het Lotto Park. Tot nu toe bleef zijn speeltijd bij de A-ploeg beperkt tot elf matchen. Hij debuteerde vorig jaar op Club Brugge onder Kompany en maakte dit seizoen zijn enige treffer tegen OH Leuven. De Brusselse aanhang hoopt dat ze De Bliksem meer zullen bezig zien dan de 373 minuten dat ze hem tot nu toe aan het werk zagen.

© Kms

Zou het dan niet beter zijn om Julien Duranville nog minstens tot juni te houden, zodat hij Anderlecht de volgende maanden nog kan helpen en zodat er misschien nog over zijn toekomst kan gepraat worden? Anderlecht verloor in 2020 ook al vroegtijdig Jérémy Doku om de kas te spijzen met 27 miljoen, maar die had finaal wel 37 matchen in het paars-witte shirt gespeeld, waarin hij goed was voor zes goals en zeven assists. Dat is nog te weinig, maar de passage van Duranville in de hoofdmacht van Anderlecht dreigt zo wel héél summier te worden.

De transfermarkt is nog negen dagen open en Jesper Fredberg moet de zaak bekijken. Ergens zullen de fans wel begrip moeten/kunnen opbrengen mocht de dribbelaar vertrekken. Er is interesse vanuit Duitsland en Duranvilles droombestemming is Borussia Dortmund. Laat die club net al langere tijd interesse tonen en in staat zijn de nodige transfersom – meer dan tien miljoen – te betalen. Vroeger was het nochtans altijd Southampton dat het meeste contact onderhield met de speler, maar Duranville kan ondertussen hoger mikken.