Nicolas Maeterlinck

Straks starten werken aan Scheldetunnel, ondanks klacht milieuverenigingen: "Grondwater zal wel degelijk gezuiverd zijn"

Vandaag wordt het officiële startschot gegeven voor de bouw van de Scheldetunnel, dat is een onderdeel van het Oosterweelproject. Maar vijf milieuverenigingen lieten weten dat ze naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen. Ze vrezen dat er door die werken vervuild water in natuurgebieden terecht zal komen. Maar Lantis, dat de werken uitvoert, is stellig: "Het water dat we gaan lozen zal gezuiverd zijn."

In Brugge zal Lantis vanmiddag het startschot geven voor de bouw van de Scheldetunnel. In de Haven van Zeebrugge zullen de tunnelonderdelen gebouwd worden. Die worden dan later naar Antwerpen gevoerd, waar de tunnel een onderdeel is van het Oosterweelproject. In Antwerpen starten begin februari graafwerken voor de tunnel, Lantis (het bedrijf dat de tunnel bouwt) heeft daarvoor de nodige vergunningen op zak.

Maar gisteren raakte bekend dat vijf natuurverenigingen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen. Ze willen voorkomen dat Lantis aan de graafwerken kan beginnen. Om een tunnel te graven moet er veel grondwater worden opgepompt, en dat grondwater zal vervuild zijn met PFAS. Dat is een chemische stof die moeilijk afbreekbaar is. Dat PFAS zit in het grondwater door chemiefabriek 3M in de buurt.

De milieuverenigingen vrezen dat het grondwater niet goed genoeg gezuiverd zal worden, voordat het opnieuw geloosd wordt. Dat grondwater zal door Lantis geloosd worden in natuurgebied Blokkersdijk, van daaruit vloeit het de Schelde in.

Lantis is stellig: grondwater zal gezuiverd zijn

"Wij zijn er gerust in dat we onze vergunning gaan behouden", reageert Annik Dirckx van Lantis. "Het water wordt wel degelijk gezuiverd. Daarna zit er zo weinig PFAS in dat zelfs de meest moderne meetinstrumenten geen PFAS meer kunnen detecteren in het water. We voldoen echt aan alle normen", klinkt het. Vandaag wordt op andere werven van de Oosterweelverbinding ook al grondwater opgepompt en gezuiverd op dezelfde manier.

De werken die vandaag starten in Brugge komen sowieso niet in het gedrang door de klacht van de milieuverenigingen. Begin februari beginnen de echte graafwerkzaamheden in Antwerpen, die lopen mogelijk wel gevaar door de klacht.

Meest gelezen