Stef Eyckmans: “Het risico bestond dat ik door de belasting van het voetbal dagelijks zou moeten leven met pijn. En dat had ik er niet voor over. “© Dick Demey

Stef (27) kan nooit meer voetballen door artrose: “Pijn was niet meer te harden”

Geen Stef Eyckmans meer op de Limburgse voetbalvelden. De metronoom op het Kampse middenveld stopt op zijn 27ste met voetballen wegens artrose. “De pijn was niet meer te harden”, aldus de inwoner van Ham.

Geert Stienissen

Hij leek een serieuze kanshebber voor het podium op onze verkiezing van Voetballer van het Jaar in tweede provinciale B.

“Vorig seizoen stond ik lange tijd in de top drie, tot een coronabesmetting en een los stukje bot me van het veld hielden. Dit seizoen stond ik na de heenronde op een vijfde plek, maar nu gooit artrose dus roet in het eten. Definitief. Op mijn zeventiende debuteerde ik bij Geel in de eindronde met een doelpunt. We promoveerden zelfs naar tweede klasse. Later mocht ik nogmaals promoveren met het THES Sport van Wouter Vrancken. Op mijn 27ste houdt het echter op, in mijn tweede passage bij Leopoldsburg.”

© Dick Demey

Pijnstillers

Op 30 oktober draaide Eyckmans de knop om. “Op het veld van Turkse Rangers pakten we de zege, die cruciaal zou zijn voor het grijpen van de eerste periodetitel één week later. Ik moest echter bij de rust naar de kant. Al een jaar lang had ik last van mijn voeten. Die zondag was de pijn niet meer te harden vanaf minuut twintig. Zelfs wandelen ging me moeilijk af. Ik besloot mijn voeten goed te laten onderzoeken. Een eerdere diagnose van een tijdelijke ontsteking verdween in de prullenmand. Het nieuwe verdict? Artrose aan de tenen. Meteen kreeg ik het advies om te stoppen. Uiteraard kon ik nog spelen met pijnstillers. Iets dat ik in de maand november ook deed. Het risico bestond echter dat ik door de belasting van het voetbal dagelijks zou moeten leven met pijn. En dat had ik er niet voor over. Tijdens de eerste match van 2023 zat ik op de bank als verzorger. Na die partij had ik er vrede mee. Mijn actieve voetballeven zat er op”, vertelt de studiebegeleider van HAST.

“Leopoldsburg bood me zelfs aan om een ploegje te trainen”

Stef Eyckmans

Darts

Toch stapt Eyckmans niet volledig uit het voetbalwereldje. “Op de training van ESK fungeer ik als T3 of T4. Zo neem ik de opwarming al eens voor mijn rekening. Leopoldsburg bood me zelfs aan om een ploegje te trainen. Daar voel ik me nog niet klaar voor, al start ik volgende maand met de trainerscursus Uefa C. Het is de bedoeling om het traject tot Uefa B zo vlug mogelijk af te ronden. En om mijn competitiehonger te stillen, heb ik me op het darts gesmeten”, lacht Eyckmans.

Uitzonderlijk

Op je 27ste artrose krijgen, is eerder uitzonderlijk. “De grootste groep die last krijgt van artrose is vanaf 50, 60 jaar en ouder”, zegt dokter Ben Molenaers van ZOL. “We spreken van artrose als je kraakbeen verslijt, waardoor je gewrichten stroever gaan bewegen. Het is een progressieve ziekte, die dus steeds pijnlijker wordt. Vaak ligt een trauma aan de basis, in het geval van de voetballer kan dat gebeurd zijn met een trap met de dikke teen. Preventief kan je daar niets aan doen. Als je de pijn voelt, is het al te laat. De behandeling van artrose gaat van het dragen van speciaal schoeisel (met stijve zolen) over het nemen van ontstekingsremmers tot een operatie.”

Ben jij ook op jonge leeftijd moeten stoppen met voetballen vanwege medische redenen? Laat het ons weten:

© Dick Demey