© Photo News

‘Zondebok’ van Jambon krijgt geen sanctie

Er komt geen tuchtprocedure tegen Sébastien ­Joris. De verbindingsofficier van de politie in Turkije werd na de aanslagen van 22 maart door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ervan beschuldigd dat hij terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land had laten terug­komen. Maar ondanks dat verwijt, ziet Jambon nu af van een tuchtprocedure.

haca

Het is de minister niet meer om de verbindingsofficier te doen, zegt hij, “maar wel om ervoor te zorgen dat zich in de toekomst niet meer kan herhalen wat er indertijd in Turkije is gebeurd met Ibrahim El Bakraoui.” Ter herinnering: toen Jambon drie dagen na de aanslagen vorig jaar de vraag kreeg waarom hij zelf zijn ontslag had aangeboden, haalde hij in het parlement stevig uit naar Joris. Die zou in 2015 te passief zijn omgesprongen met de informatie dat een van de uiteindelijke terroristen, El Bakraoui, gearresteerd was aan de Syrische grens. “Hier heeft geen dienst, geen politieapparaat, maar wel één persoon geblunderd”, zei Jambon. Hij kondigde toen een tuchtprocedure aan, maar ontdekte gaandeweg, onder meer na de getuigenis van Joris’ overste in de commissie, dat zoiets niet evident zou worden.

“Opluchting”

“Blijkbaar heeft Joris de procedure gevolgd, dat heeft zijn overste bevestigd”, zegt Jambon. “Maar dan moeten we de procedure aanpassen. Voor ons is dit dus geen kwestie meer van tucht, maar dat neemt niet weg dat er daar op het niveau van de verbindings­officier geblunderd is.”

Joris zelf reageert volgens Stéphane Deldique van de christelijke vakbond CSC “sereen” op het nieuws dat er geen tuchtprocedure komt. “Omdat hij altijd heeft geweten dat hij volgens de procedures heeft gehandeld. Hij is ook nooit geschorst geweest.” Toch is het een opluchting. “Het is voor hem en zijn familie een hele zware periode geweest. Hij hoopt dat het hele circus rond zijn figuur nu voorbij is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer