Spaanse politie rolt netwerk op dat Oekraïense oorlogsvluchtelingen uitbuit

In Spanje heeft de politie een netwerk van criminelen opgerold die Oekraïense vluchtelingen uitbuitten in illegale tabaksfabrieken. De Oekraïners verbleven opeengepakt in geïmproviseerde onderkomens en mochten die niet verlaten.  

In drie Spaanse regio's - in de buurt van Sevilla in het zuiden, Valencia in het oosten en La Rioja in het noorden van het land - ontmantelde de politie evenveel illegale fabrieken. 27 vermoedelijke bendeleden werden opgepakt. 

Ze worden beschuldigd van het smokkelen van grote hoeveelheden tabak voor namaaksigaretten. In de fabrieken zouden tot meer dan een half miljoen pakjes per dag zijn gemaakt, die werden verkocht in Spanje en het buitenland. 

BEKIJK - Politie ontmantelt drie illegale tabaksfabrieken in Spanje:

Videospeler inladen...

De politie, bijgestaan door de Europese politiedienst Europol, nam 10 ton tabaksbladeren in beslag, en 3,5 miljoen pakjes sigaretten met een totale waarde van 37,5 miljoen euro. Daarnaast werden ook luxe-auto's, juwelen en grote hoeveelheden cash geld meegenomen. 

In de illegale fabrieken zette het netwerk Oekraïners aan het werk die de oorlog in hun land waren ontvlucht. Volgens de politie woonden ze "opeengepakt" in geïmproviseerde onderkomens die waren opgetrokken op de fabrieksterreinen. Ze hadden lange werkdagen en mochten de fabrieksterreinen niet verlaten.   

Risico op uitbuiting is toegenomen

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne bijna 8 miljoen Oekraïnse vluchtelingen geregistreerd in Europa, van wie meer dan 160.000 in Spanje. 

Al vóór de oorlog werd gewag gemaakt van Oekraïners die werden uitgebuit in EU-lidstaten. Meestal ging het dan om mannen die in slechte omstandigheden of zonder contract werden tewerkgesteld op bouwwerven of in de landbouw.

Maar sinds het uitbreken van de oorlog in februari vorig jaar is het risico op uitbuiting nog sterk toegenomen. Nu lopen vooral vrouwen gevaar: zowat de helft van de Oekraïeners die de oorlog ontvluchtten zijn volwassen vrouwen, die vaak met kinderen in een EU-land aankomen en op zoek zijn naar werk. 

In het Europees Parlement werd eind vorig jaar nog gewaarschuwd voor de onzekere situatie waarin veel Oekraïense vluchtelingen zich bevinden. Doordat zij, in tegenstelling tot vluchtelingen uit het Midden-Oosten of Afrika, meteen tijdelijke bescherming krijgen en niet terechtkomen in het netwerk van asielcentra, hebben overheden vaak een minder goed zicht op waar ze dan wél belanden. Hun speciale statuut biedt veel voordelen, zoals het recht op een uitkering en de mogelijkheid om meteen werk te zoeken. Maar volgens het Europees Parlement neemt de uitbuiting van Oekraïners, met name op het werk, toe.   

Meest gelezen